Kamerlid SP: ‘Goederentreinen horen hier niet’

SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer (woordvoerder Verkeer en Waterstaat) bracht zaterdag een bezoek aan Rheden. Hij nam deel aan de spooractie van de Rhedense SP.

Het Tweede Kamerlid belde aan bij bewoners en sprak met afgevaardigden van RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking). Ook Gelders Statenlid Alex Mink ondersteunde de actie. Uit de gesprekken met de bewoners bleek dat er momenteel al overlast van de goederentreinen is (nu ca. 2 tot 4 per dag). De SP is een voorstander van goederenvervoer over het spoor, omdat dit beter is dan grote hoeveelheden vrachtwagens over de weg. Voor Roemer is het echter duidelijk dat grote aantallen zware goederentreinen (72 tot 108 per etmaal) niet door de gemeente Rheden moeten rijden. ¨Die goederentreinen horen hier niet thuis¨, zegt hij. Een spoorlijn elders vindt hij ook geen optie, omdat dat daar ook leidt tot overlast voor de omgeving. Bovendien kost de aanleg van een nieuwe spoorlijn veel geld.

Roemer noemt alternatieven: binnenvaart en een goede overslagcapaciteit. ¨Laat de Noordtak vooral varen¨, zegt hij. ‘Ga de Betuweroute eindelijk maar eens beter benutten.¨ Emile Roemer wil de komende maanden deze alternatieven verder uitwerken, in overleg met SP-afdelingen in de betrokken gemeenten, de provinciale SP-fracties in Gelderland en Overijssel en de specialisten in de Tweede Kamerfractie. De lokale SP gaat de komende week verder met de spooractie ’72 goederentreinen, dat spoort niet!’. Inmiddels zijn alle woningen in Velp, Rheden, De Steeg en Ellecom bezocht. In veel woningen hangt de actieposter inmiddels voor de ramen. Tot 20 februari kan de enquête nog worden ingevuld en de poster worden aangevraagd via www.rheden.sp.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.