D66 werkt hard aan leefbaarheid

BRONCKHORST – In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 3 maart hield D66 Bronckhorst een geanimeerde discussieavond over de leefbaarheid in de gemeente. Gaston Wouters opende de avond met een introductie van zichzelf als nieuwe lijsttrekker.

Hij gaf aan wat hij met de fractie de komende vier jaren beoogt te doen aan het verbeteren van de leefbaarheid in de gemeente. Vooral het mogelijk maken voor jonge mensen om in de gemeente te blijven, ziet hij als een voorwaarde om voorzieningen in stand te houden en krimp en vergrijzing te lijf te gaan. Als voorbeeld noemde hij het aantrekken van kennisintensieve en duurzame bedrijvigheid, duurzame energieopwekking als agrarische neventak.
Arnold Gerritsen, voorzitter van de gebiedscommissies De Graafschap en burgemeester van Zutphen, schetste een aantal kansen en dilemma’s. Als grote kwaliteiten van Bronckhorst schetste hij het landschap, de landbouw, de rust en de hulpvaardige bevolking. Aandachtspunten voor de politiek zijn in deze context volgens Gerritsen natuur, milieu en energie, landbouw, toerisme en andere economische ontwikkeling, woningbouw, hergebruik van vrijkomende boerderijen en andere gebouwen en nieuwe landgoederen.
Als dilemma zag hij de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid tussen natuur en landbouw. Hij vroeg de zaal of de combinatie van agrarische activiteiten met bijvoorbeeld energieopwekking deze traverse zou kunnen overbruggen.
Fida Meints, directeur van de Ds. Pieronschool in Hengelo gaf duidelijke opdrachten aan de politiek voor het scholenwerk. Meints: “Besteed geld dat bestemd is voor scholenbouw niet aan iets anders, sluit aan bij bestaande structuren zoals het centrum jeugd en Gezin, houdt uw leerplichtambtenaar in ere want deze verricht uitstekend werk en stimuleer het taalbeleid via scholen en de culturele agenda.”
Henk Remmelink, vice-voorzitter van de vereniging Dorpsraad Drempt, Hummelo en Keppel, sloot de rij sprekers af met zijn ervaringen met de bestuurders van de gemeente. Naar zijn idee is het contact tussen bestuur en dorpsbelangen voor verbetering vatbaar. Zowel wat betreft de frequentie als wat betreft de inhoud van het contact. Naar zijn idee wil het dorp meer gekend zijn als dorp in zijn geheel dan als verzameling thema’s. De themagerichte klankbordgroepen zijn niet op de hoogte van het functioneren van elkaar en men weet van elkaar niet wie erin meepraat. De interesse die het dorp tijdens de kermis van het gemeentebestuur mag genieten, zou vaker getoond moeten worden. In dat opzicht zou het volgens Remmelink best 365 dagen feest mogen zijn.
D66 is van dag tot dag te volgen op Twitter, www.twitter.com/d66bronckhorst of via de website www.d66bronckhorst.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.