Bart Elbers, lijsttrekker van de VVD

BRUMMEN – Na het interview met IPV’er Jan Willem de Jonge is het deze week de beurt aan lijsttrekker Bart Elbers van de VVD. Deze partij springt bij deze verkiezingen nogal in het oog met hun ja/nee-campagne. Als gepromoveerd verkeerskundige zijn de infrastructurele problemen in de gemeente een belangrijk onderwerp voor Elbers, maar inmiddels is hij net zo goed op de hoogte van de financiën, het onderwerp waarop de VVD-campagne is geënt.

De lijsttrekker en de partij
“Ik ben al lang actief in de politiek. In mijn studententijd werd ik lid van de JOVD, een jaar of twaalf geleden nu. Daar ben ik heel actief geweest, ik heb onder andere commissies opgezet die nu nog steeds draaien, bijvoorbeeld voor milieu en verkeer en vervoer. Ik hou van actie ondernemen. Om een Brummens voorbeeld te noemen: ik vind het zo zonde dat de winkels in de Ambachtstraat leeg staan. We hebben als dat als fractie in de politiek ter sprake gebracht, maar daar gebeurt er dan niets mee. Dus heeft de VVD zelf maar contact opgenomen met de kunstkring, zodat er in ieder geval iets moois in de etalage staat.
Het klinkt heel cliché, maar ik zit in de politiek uit bevlogenheid: ik wil een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Je ziet dingen rondom je gebeuren waar je invloed op wil uitoefenen. En zeker in de lokale politiek, waarbij alles gebeurt rondom je huis. Negen jaar geleden ben ik naar de gemeente Brummen verhuisd en meteen actief de lokale politiek in gegaan. Ik ben voor de tweede keer lijsttrekker, de afgelopen jaar was ik fractievoorzitter in de raad. Ik vind het fijn dat het bestuur het destijds heeft aangedurfd om zo’n jonge nieuwkomer als lijsttrekker aan te stellen.

De campagne
“Wij hebben een duidelijke ja/nee-campagne. De andere partijen bagatelliseren die, zeggen dat het te simpel is, maar wij durven duidelijke keuzes te maken. Je ziet veel te vaak dat er veel wordt gezegd, maar uiteindelijk is er nog geen duidelijkheid. Die geeft de VVD wel. Zo zeggen we ‘ja’ tegen het (veelal achterstallig) onderhoud op scholen en de centrumplannen en ‘nee’ tegen een duur gemeentehuis. Een nieuw gebouw kost 12 miljoen, maar we kunnen veel beter het huidige gebouw opwaarderen. Er is ooit 6 miljoen vrijgemaakt voor verbouw en met dat bedrag kunnen we best een minimale variant financieren. Wat betreft een Kulturhus in Eerbeek, dat kan gewoon doorgaan. Er is grond die al is aangekocht. Maar een nieuw gemeentehuis is echt niet nodig. Zo is de actuele financiële realiteit nou eenmaal.”

Bezuinigen
“Mensen gaan nog schrikken van de bezuinigingen die we door moeten voeren. We zullen veel van onze plannen moeten aanpassen. Ik vind dat we beter een aantal dingen goed aan kunnen pakken dan een heleboel plannen uitvoeren in afgeslankte vorm. Ik ben geen voorstander van de zogeheten kaasschaafmethode. Wel moeten we alle plannen opnieuw onder de loep nemen, wat voeren we nu uit en laten we even liggen?
De bezuinigingen zullen vooral intern moeten plaatsvinden. Ten eerste op de nieuwbouw: het gemeentehuis en ook de gemeentewerf. Maar ook op ambtenaren en interne subsidies. Waarom geven we geld uit aan de relatie met onze zusterstad in Polen als we dat bedrag veel beter in eigen gemeente kunnen besteden?

Waar sowieso niet op bezuinigd mag worden is de waarderingssubsidie voor verenigingen. Niet alleen zijn deze clubs heel belangrijk voor de samenleving, als je het puur financieel bekijkt, is dit ook de uitgave met het hoogste rendement. Kijk eens naar wat je terugkrijgt voor relatief lage bedragen. Het college heeft voorgesteld dit jaar de subsidies te bevriezen, maar daar is de raad gelukkig en masse tegen in opstand gekomen. We moeten intern bezuinigen en niet zomaar in de subsidies gaan knippen.

Samenwerking met andere gemeenten kan ons ook het nodige opleveren. Een voorbeeld: we hebben onlangs 3 ton subsidie gekregen voor duurzaamheid. Maar het blijkt dat 40 procent daarvan als overheadkosten blijft hangen bij de gemeente, onder andere om ambtenaren te scholen, terwijl de kennis bij een buurgemeente misschien wel in huis is. We kunnen de mogelijkheden efficiënter gebruiken door intensiever samen te werken. Denk aan bepaalde afdelingen die kunnen fuseren en op één plek worden gehuisvest.”

Gemeenteraaad
“De raad heeft deze periode wel een paar steekjes laten vallen, bijvoorbeeld bij het controleren van de risico’s van diverse plannen. We konden en wilden gaan bouwen en hebben grond aangekocht. Daar is een hypotheek voor afgesloten, zonder de risico’s goed te bekijken. Het ziet er naar uit dat realisatie van de Elzenbos en Lombok langer op zich laat wachten. Hoe langer het duurt, hoe duurder het wordt, het is maar de vraag of we die kosten er weer uit halen. De VVD heeft het standpunt: eerst verdienen en dan pas uitgeven.

Er komen zware jaren aan voor de raad. Er liggen best kansen, maar we moeten vooral prioriteren. Natuurlijk zijn er nog successen te behalen, maar op slechts een paar vlakken. We kunnen niet niet alles uitvoeren wat we zouden willen. Op sommige fronten zal het stil worden in de gemeente. Maar dat is in andere gemeenten ook het geval, zo is de situatie nu. Voor de raadsleden en wethouders misschien zelfs een grote uitdaging om er iets van te maken, ondanks de moeilijke situatie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.