Rheden wil meer sportende inwoners

DE STEEG – De gemeente Rheden zet de komende jaren in op de stimulering van sport. Een nieuw sportbeleid moet inwoners in contact brengen met de sportverenigingen in de gemeente.

¨Ondanks de bezuinigingen kiezen wij juist voor sport¨, legt wethouder Hans Elsenaar uit. ¨Sporten biedt voordelen voor de volksgezondheid, maar ook voor het sociale leven. Uiteindelijk geef je hierdoor minder geld uit aan andere voorzieningen.¨ Rheden gaat jaarlijks 45.000 euro aan sportstimulering besteden. Voorheen was er in de gemeente Rheden het BOS-project (Buurt Onderwijs Sport), maar de financiering van het Rijk voor dit project loopt dit jaar af. Elsenaar: ¨Het BOS-project gold alleen voor achterstandswijken. Met ons nieuwe beleid bereiken we alle inwoners.¨

Vooral jongeren en ouderen vormen belangrijke doelgroepen binnen het nieuwe sportbeleid. ¨Daarnaast hebben we aandacht voor aangepast sporten¨, zegt de wethouder. De gemeente gaat samen met partners als de Gelderse Sport Federatie en Welzijnsorganisatie Carion kennismakingslessen aanbieden op basisscholen en in de laagste klassen van het voortgezet onderwijs. Ook wil de gemeente sportactiviteiten op straat organiseren. Volgens Rheden is er in de gemeente een te grote groep inwoners die weinig of helemaal niets aan sport doet. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat achttien procent van de Rhedense jongeren te weinig beweegt. De gemeente wil onder meer de financiële drempel om lid te worden van een sportvereniging opheffen. Een lage instapcontributie behoort tot de mogelijkheden. Het college zal de raad dit najaar bij de begrotingsbehandeling hiervoor een financieel plan voorleggen. Daarnaast wil Rheden vrijwilligerswerk bij sportverenigingen stimuleren. Via folders zal de gemeente de bekendheid van aangepast sporten en activiteiten voor senioren onder de aandacht brengen. Vorige week boog de gemeenteraad zich tijdens een informatieavond over het sportbeleid. Ronald Haverkamp van de VVD pleitte voor een jaarlijkse verkiezing van de sportman, sportvrouw en sportploeg van de gemeente Rheden. Wethouder Elsenaar reageerde enthousiast en sprak van een ´prima idee´. Later deze maand neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuwe sportbeleid.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.