Van Melle benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

DOESBURG – Burgemeester Kees Luesink van Doesburg heeft donderdag 28 januari een Koninklijke onderscheiding mogen uitreiken aan de heer mr. J.L.A. van Melle uit Doesburg. De heer Van Melle is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bij Het Zeister Zendingsgenootschap in Zeist werd deze dag afscheid genomen van Van Melle als Algemeen Secretaris. Van Melle was van 1979 tot 2000 Directeur van Dienst over grenzen en vanaf 2000 tot eind januari 2010 was hij Algemeen Secretaris van Het Zeister Zendingsgenootschap. Daarnaast was hij lange tijd lid van de Kerkenraad van de PKN in de gemeente Zeist-West, bestuurslid van de Stichting Kerk en Wereld, medeoprichter en bestuurslid van de Stichting ABCD (een stichting voor kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden) en bestuurslid van de stichting C.o.M.E. Deze stichting zet zich in voor een bijdrage aan de verzoening in en kennis van het Midden Oosten. Als voorzitter leverde Van Melle al sinds 1977 een wezenlijke bijdrage hieraan.

De burgemeester van Doesburg zei in zijn toespraak dat er vele personen zijn die de verdiensten van de heer Van Melle duidelijk hebben gemaakt. Hij kon ze niet allemaal noemen, maar citeerde wel graag de heer Jan van der Kolk die een voortreffelijke weergave heeft gegeven van de heer Van Melle. “De heer van Melle heeft zich gedurende een zeer lange reeks van jaren op velerlei wijze maatschappelijk zeer verdienstelijk gemaakt. Hij heeft in zijn beroep, in diverse functies, vele honderden mensen geholpen een veel beter inzicht te krijgen in mondiale verhoudingen, in de mogelijkheden van internationale samenwerking, in de rol die individuen en groepen kunnen spelen, op zeer uiteenlopende wijze, in opbouwprocessen, capaciteitsversterking, bemoediging in moeilijke situaties, in overdracht van kennis en vaardigheden aan zeer uiteenlopende mensen en groepen. Ook organiseerde hij vele reizen om mensen kennis te laten maken met zowel cultuur, met name in het Middellandse Zeegebied, als met kerk en ontwikkelingssamenwerking in alle continenten. Dit laatste was vaak een extra inzet in vrije tijd. Daarnaast heeft hij zich gedurende tientallen jaren bestuurlijk ingezet, lokaal, nationaal en internationaal, voor een groot aantal organisaties en hun betrokkenheid bij mensen in een veelheid van maatschappelijke situaties. Van kerkelijke gemeente tot vluchtelingenwerk, van culturele activiteiten, zoals het inrichten van het Hernhutter Museum in Zeist tot het leiden van het bestuur van een organisatie die ontmoetingen tussen Israëli en Palestijnen bevordert. En ook maatschappelijke organisaties in het vormingswerk en maatschappelijk dialoog, zoals Kerk en Wereld. Daarbij is hij in staat gebleken zowel de kleine bescheiden organisaties effectief te laten opereren als de grotere organisaties te inspireren”.

Burgemeester Kees Luesink: “Met een speciale reden sta ik hier en ik ben bijzonder vereerd dat ik u mag vertellen dat, gezien al uw verdiensten op dit wereldwijde werkveld, Hare Majesteit de Koningin u heeft benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en het is mij een grote eer om deze onderscheiding bij u op te mogen spelden.” Foto – Fred Manschot.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.