Jan Willem de Jonge, lijsttrekker van IPV

BRUMMEN – Het zal u niet ontgaan zijn, de verkiezingsstrijd in Brummen is echt begonnen. IPV, CDA, PvdA en VVD nemen het tegen elkaar op om een zo groot mogelijk aantal raadszetels binnen te slepen. De komende weken laten we op RegiobodeOnline de vier lijsttrekkers aan het woord. Jan Willem de Jonge, het nieuwe gezicht van lokale partij IPV, bijt het spits af.

De lijsttrekker en de partij
“Ik ben nieuw voor het IPV, maar stond vier jaar geleden op de kieslijst voor de PvdA. Wel laag, zodat ik niet in de raad kwam, maar ik heb een aantal jaren in de schaduwfractie gezeten. Ik werd acht jaar geleden lid van de PvdA. Toen mijn politieke interesse ontstond, werd meteen duidelijk dat ik het in de sociaal democratische hoek wilde zoeken. Daarbij kies ik wel voor partijen die regeren, ik wil dat ideeën ook gerealiseerd kunnen worden.
De landelijke keuzes die de PvdA de laatste jaren heeft gemaakt, waren voor mij reden mijn lidmaatschap op te zeggen. Ze kozen in mijn ogen de verkeerde mensen, namen geen goede beslissingen, ik kon niet meer achter de partij staan. Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd en ben dus ook uit de Brummense politiek gestapt.
De voorzitter van het IPV vroeg me enige tijd later om advies en zo kwam het balletje aan het rollen. Ik hielp bij het opstellen van het verkiezingsprogramma. Hierin stonden zoveel van mijn ideeën verwoord, dat ik mezelf ook wel op de lijst wilde zetten. De kiescommissie heeft me gevraagd lijsttrekker te zijn. Ik zie de lijsttrekker niet als de belangrijkste persoon in de partij. Ik ben de spelverdeler die alle fractieleden op hun sterkste punt aanspreekt. Die ervaring heb ik wel uit mijn werk als directeur van het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs.

IPV is een lokale partij met maar één belang: een prettig woon/werk- en leefklimaat realiseren in de gemeente Brummen. We hebben geen regels en codes van een landelijke partij en kunnen dus onze eigen keuzes maken. Neem een onderwerp als de IJssellijn, een bovenregionaal probleem. Het kan zijn dat de landelijke belangen anders liggen dan die van Brummen, maar daar hebben wij dus geen last van.

Groen en duurzaamheid
Als het IPV de afgelopen periode in het college had gezeten, was een aantal dingen wel anders verlopen. Zo zou er geen school hebben gestaan in ’t Goor, stond de nieuwe sportzaal niet aan de andere kant van het spoor. En ik noem bijvoorbeeld de rotonde in de Zutphensestraat bij de entree van het dorp. Hiervoor zijn mooie bomen gekapt, terwijl die rotonde er ligt voor een wijk die er nog helemaal niet is: de Elzenbos. De gemeente is te veel gefixeerd op woningbouw. Het inwoneraantal van Brummen is de afgelopen jaren niet gegroeid, dus voor wie bouw je? Voor nieuwe mensen of om je eigen inwoners te huisvesten? Ik kies voor het laatste, maar in praktijk blijkt dat niet zo te zijn. De dure woningen van de Elzenbos worden niet verkocht. Dat zie je ook bij het project op het Becker’s Sonsterrein: de sociale woningbouw was snel verkocht, van de vrijstaande dure huizen staat nog steeds een heel aantal leeg.

Ik woon nu zestien jaar in Brummen en vraag me af of we wel de kracht van onze eigen gemeente zien. Brummen is een kleinschalige, groene gemeente. Voor de bouw van de Elzenbos, en ook de Lombok, offeren we groenruimte op. Het IPV vindt dat er eerst moet worden afgebroken, voor er wordt gebouwd volgens het rood voor rood-principe. Zo kan je ook het platteland en de dorpen leefbaar houden. Door bijvoorbeeld stallen te vervangen door woningen, krijgen meer mensen de kans op het platteland te wonen. De focus ligt op de aantallen, maar de vraag is helemaal niet zo groot. Wel naar goedkope woningen, maar wat wordt gebouwd zijn dure huizen.

We zullen ook blijven ageren tegen de besluitvorming rond de IJsselsprong. De koppeling van het waterprobleem aan woningbouw is een probleem. Er staan nu drieduizend woningen gepland. Dit zou de verkeersdruk op de gemeente Brummen enorm doen toenemen, bijvoorbeeld in Leuvenheim. Een rondweg zou uitkomst moeten bieden, maar het IPV wil eerst onderzoek, in samenspraak met de inwoners van het dorp. Het is nog maar de vraag of een rondweg wel nodig is. Komt de Elzenbos er wel in de grootte die nu is voorzien? Worden die drieduizend woningen bij Zutphen wel gebouwd? Beter is het om de Arnhemsestraat op te waarderen. De mensen die nu aan die straat wonen, weten dat daar een weg ligt. Met een rondweg verplaats je het probleem naar andermans achtertuin. Bovendien, als er een mooie verkeersverbinding ligt, trekt dat ook weer meer verkeer aan. Obstakels werken in die zin ook al ‘voorbehoedmiddel’.
Progressie is goed, maar kijk uit wat je kapotmaakt. Wat waarderen we juist zo aan de gemeente Brummen? Rust en groen. Dan moet je daar zuinig op zijn. Groei is geen doel, kleinschaligheid is juist onze kracht.

Betrokkenheid en participatie
Een grote kostenpost is het inhuren van externe adviesbureaus. Zonde van het geld. Ik ben ervan overtuigd dat er binnen de gemeente genoeg kennis en denkkracht is. Door burgers te betrekken bij planvorming, maak je gebruik van de denkkracht die aanwezig is. Bovendien hebben zij dan inspraak vanaf de start van een project. De bereidheid is er zeker. Nu kunnen burgers inspreken, maar dan ligt er al een plan. Daarmee negeer je de lokale denkkracht. Betrek burgers vanaf het begin bij het ontwikkelen van een plan. Ik zie dat nu voorzichtig gebeuren bij het opstellen van de centrumplannen. Wat wij willen, is het opzetten van een kennisbank, waarvoor wordt geïnventariseerd wie over welk onderwerp advies zou kunnen geven.

Verantwoord
IPV wil een verantwoord beleid maken. Denk ook aan de generaties na ons, we kunnen niet maar blijven uitgeven. De gemeente heeft nogal wat ambities, maar er moet nu echt worden opgepast.
Het gemeentehuis is zoiets. Waarom moet er een nieuw, duur gebouw komen in het centrum van het dorp? Natuurlijk, de ambtenaren hebben recht op goede huisvesting en er moet ook echt iets gebeuren. Er kan prima op de huidige locatie worden gebouwd, deze grond is al in ons bezit en dat is dus een stuk goedkoper. Wat wel belangrijk is, is dat we twee goede loketten opzetten in beide dorpen. Het loket in Eerbeek is nu te weinig open en ook nog vaak extra gesloten. Het gemeenteloket zou mooi te koppelen zijn aan de bibliotheek of kulturhus. Daar worden al baliewerkzaamheden verricht, de bieb heeft vaste openingstijden.
Ik vind eigenlijk dat er teveel ophef is over dat gemeentehuis. Natuurlijk is het belangrijk, want het is een grote uitgave, maar ik denk dat inwoners liever hebben dat de veiligheid in orde is en dat er goed onderwijs wordt gegeven, om maar eens wat te noemen. En zo zijn er ook dingen waar niet op bezuinigd mag worden. Het minimabeleid bijvoorbeeld. Inkomens mogen niet dalen beneden het minimumniveau. Daarnaast is ook het subsidiebeleid geen bezuinigingsoptie. De verenigingen houden de levendigheid in de dorpen, daar moet je niet aan komen.

Waar we geld in moeten steken is werkgelegenheid. Dat moeten we vooral realiseren in de sector toerisme en recreatie. Daarbij moeten we ook hard werken om werkgelegenheid te behouden. Neem de papierfabrieken in Eerbeek. We hebben er weinig over te zeggen of die hier blijven, dat beslissen directies in het buitenland. Wat we wel kunnen doen, is zorgen dat de werknemers hier prettig wonen, dat maakt hen goede werknemers. Wat uitbreiding betreft: maak gebruik van de leegstaande panden in de gemeente.

1 REACTIE

 1. Jan Willem de Jonge we vinden u geweldig !
  Dank voor de ingezonden brieven in het Brummense weekblad !
  Aan u hebben we wat !
  U maakt het verschil.
  En bent ten minste oprecht .
  De gemeenteraad met hun persoonlijke akkefietjes zit hier alleen maar voor zich zelf en het misbruik van geld en misbruik positie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.