Gehandicapten moeten verplicht wildplassen

Doesburg heeft geen enkel toegankelijk openbaar toilet. Niet in het centrum, niet in de wijken en niet in het buitengebied. Daarom voert de Gehandicaptenraad Doesburg samen met Makkers Unlimited op zaterdag 6 februari actie.

Tussen 11.00 en 13.30 uur is de actie op De Markt in volle gang, met om 13.00 uur een ludieke overhandiging. Wat dat in houdt, houdt de Gehandicaptenraad liever nog even geheim. Vanaf 11.00 uur gaat er een straattheater door de straten van Doesburg. “Om het standpunt duidelijk te maken, gaan ze met een rijdend toilet achter een rolstoel aan,” vertelt Tiny Mintjes, secretaris van Stichting Gehandicapten Raad Doesburg. “De opbrengsten daarvan worden aangeboden aan de gemeente Doesburg zodat zij een startkapitaal hebben voor de openbare toiletten. De rest mag de gemeente zelf betalen.”

Op de Markt komt een kraam te staan met spullen die gebruikt kunnen worden om een behoefte in te doen. Want waar moet het anders? Mintjes: “De meeste winkels en horecagelegenheden hebben geen toilet. Er zijn maar drie invalidentoiletten in de binnenstad en voor toeristen die de hele dag naar de stad komen, is er bijvoorbeeld niet eens een ruimte waar men een baby kan verschonen.”
In 2006 is er al een onderzoek geweest naar openbare toiletgelegenheden in Doesburg. Mintjes: “Daar kwam uit dat Doesburg zit te springen om openbare toiletten. Maar niemand heeft er geld voor, ook de gemeente niet.” Daarom bieden de Gehandicaptenraad en Makkers Unlimited door middel van deze actie een startkapitaal aan. “De ideale plek voor de openbare toiletten is de Kloostertuin. Het schaadt daar de historische binnenstad niet en het is toch vlakbij het centrum,” aldus de secretaris. Doesburg heeft veel te bieden aan inwoners en toeristen. Toegankelijke faciliteiten zoals toiletten maken dat zij zich welkom voelen. “Het is nu aan de gemeente om de juiste maatregelen te nemen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.