Wijkraden Brummen bezorgd om IJssellijn

BRUMMEN – De drie wijkraden van het dorp Brummen maken zich zorgen over de plannen van de overheid om het treinverkeer tussen Arnhem en Deventer, en dus door Brummen, te intensiveren. De toekomstige IJssellijn moet een aftakking worden van de Betuwelijn. Hierover wordt beoogd meer goederen, waaronder gevaarlijke stoffen, vanuit het westen naar Duitsland te vervoeren.

Volgens de wijkraden brengt het doorgaan van deze plannen de leefbaarheid en veiligheid ernstig in het geding. Voor Brummen betekent het namelijk dat per etmaal, vooral ’s nachts, zo’n negentig goederentreinen zouden passeren. Dit zijn er nu vijf. Dit aantal komt dan bovenop de circa 150 passagierstreinen die er nu rijden. Deze goederentreinen zijn lang, tot wel 700 meter, waardoor er meer geluidsoverlast is. Het plaatsen van geluidsschermen is vaak niet mogelijk of ongewenst. De treinen zijn bovendien extra zwaar, wat voor toename van de trillingen zorgt. Dit kan weer leiden tot waardevermindering van woningen door bijvoorbeeld scheuren. Ook kunnen er veiligheidsknelpunten ontstaan door het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit vervoer vereist aanpassingen binnen dertig meter aan beide zijden van het spoor, maar dat is vaak niet mogelijk door de aanwezige bebouwing. Daarnaast zullen de gelijkvloerse overwegen in het dorp vaker gesloten zijn, waardoor bijvoorbeeld de hulpdiensten minder snel ter plaatse kunnen zijn. Tenslotte zullen natuur, toerisme en regionale economie schade ondervinden.

De wijkraden hebben zich, op basis van bovenstaande argumenten, aangesloten bij belangenvereniging RONA, Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking. Dit is een particuliere organisatie die in kaart brengt welke gevolgen realisatie van de IJssellijn zou hebben, met name voor gemeenten in de IJsselvallei. Ook onderhoudt RONA contact met lokale en provinciale overheden en draagt zij alternatieve oplossingen aan.

De Wijkraad Brummen Centraal houdt woensdag 17 februari vanaf 20.00 uur een jaarvergadering in Plein Vijf. Het belangrijkste onderdeel van deze vergadering is een presentatie van het RONA. Er is dan ook de mogelijkheid vragen te stellen over de IJssellijn.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.