Eind voorraad strooizout in zicht

BRUMMEN – De aanhoudende winter zorgt ervoor dat landelijk en zelfs internationaal de zoutvoorraad opraakt. Ook in de gemeente Brummen dreigt door de zoutvoorraad heen te raken en is er geen con-creet vooruitzicht op nieuwe aanvoer. Dit is reden voor het gemeentebestuur om het strooibeleid aan te passen en de komende periode terughoudend te strooien. Concreet betekent dit dat nu alleen de door-gaande hoofdwegen en de busroutes worden gestrooid. Het gemeentebestuur roept iedereen op alert te zijn wanneer men de weg op gaat en ook het rijgedrag op de weerssituatie af te stemmen.

Strooizout is een belangrijk onderdeel bij de gladheidbestrijding. Waar en wanneer de gemeente met strooizout gladheid bestrijdt, is vastgelegd in het gemeentelijke strooibeleid. Om te voorkomen dat de gemeente op zeer korte termijn door de zoutvoorraad heen is, is besloten per direct alléén de hoofdroutes te strooien en de routes van de buurt- en lijnbussen. Alle andere wegen in onze gemeente worden dus voorlopig niet gestrooid. De pro-vincie verzorgt overigens de gladheidbestrijding op de provinciale wegen. In onze gemeente zijn dat de provin-ciale weg N 348 (Dieren-Zutphen), N 786 (Dierenseweg), de Rijksweg bij Empe, de Eerbeekseweg, de Brum-menseweg en de Harderwijkerweg.

 

De hoofdroute

Het aangepast strooibeleid betekent dat het strooien beperkt blijft tot de doorgaande hoofdwegen. Dit is inclu-sief de fietspaden langs deze hoofdwegen. Ook de route van de buslijnen wordt in dit scenario meegenomen. Op de gemeentelijke website www.brummen.nl vindt u een overzichtskaartje en een opsomming van de wegen die worden gestrooid. Alle overige (gemeentelijke) wegen worden voorlopig niet meegenomen tijdens de glad-heidbestrijding. Mocht er sprake zijn van extreme weersomstandigheden dan is niet uitgesloten dat de ge-meente eventueel zal overgaan tot het afsluiten van onbegaanbare wegen. Dit vanwege de verkeersveiligheid.

 

Verantwoordelijkheid burger

Van burgers wordt bij sneeuwval en gladheid verwacht dat zij hun eigen stoep en het trottoir voor hun woning sneeuw- en ijsvrij houden. Nu de gemeente noodgedwongen moet kiezen voor terughoudend strooibeleid is er extra reden om alert te zijn indien u de weg op gaat. Laat u vooraf goed informeren over de huidige weersituatie en pas uw rijgedrag daarop aan.

De gemeente Brummen onderkent dat met het terughoudend strooien van zout hinder en ongemak voor de weggebruiker met zich mee zal brengen. Het gemeentebestuur blijft zich echter inzetten om de zoutvoorraad weer snel op peil te brengen zodat snel weer naar het gebruikelijke strooiregime kan worden overgestapt. Gelet echter op het landelijke karakter van het tekort aan strooizout is het niet de verwachting dat er op heel korte termijn nieuw strooizout geleverd kan worden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.