Nieuwe bestemming postkantoor Velp

Communicatiebedrijf Giesbers is de nieuwe eigenaar van het voormalige postkantoor in Velp. Het wordt het hoofdkantoor van het nu nog in Didam, Veenendaal en Heerenveen gevestigde bedrijf. Naast het monumentale pand op de hoek Hoofdstraat-Kennedylaan, wordt ook een modern pand op De Beemd gezocht voor het onderbrengen van de fotostudio. Giesbers verzorgt ondermeer reclamecampagnes van Gamma, Plus Supermarkt, de provincie Gelderland, en de ministeries van VROM en Defensie.

Eigenaar-directeur Eddy Giesbers en de Rhedense wethouder Hans Elsenaar drukten elkaar de hand op een deal waar beide partijen blij mee zijn. Giesbers is een aantrekkelijke werkgever voor Velp en het monumentale voormalige postkantoor wordt in oude luister hersteld. Het bedrijf kan zich nu bundelen op één locatie die bovendien een uitstraling heeft waarmee je als bedrijf mee voor de dag kunt komen. “Het postkantoor was altijd een plek die te maken had met communicatie. Ons bedrijf doet dat ook. Feitelijk behoudt het gebouw daarmee z’n oude functie”, aldus Eddy Giesbers. “Nieuwe communicatie op de plek van oude communicatie. Dat spreekt mij enorm aan.”

Daar denkt de wet overigens anders over. De functie in het bestemmingsplan is ‘openbare ruimte’ en dat houdt in dat er geen kantoor in mag worden gevestigd. De gemeente Rheden heeft echter toegezegd de bestemming aan te zullen passen, waarmee de komst van Giesberg mogelijk wordt. Het pand werd, na die toezegging, op 31 december 2009 aangekocht. “En we zijn blij met deze nieuwe eigenaar”, aldus wethouder Hans Elsenaar. “We hebben dan ook zoveel mogelijk druk gezet richting TNT Real Estate om een koop door Giesbers mogelijk te maken. En uiteindelijk hebben we TNT er van weten te overtuigen water bij de wijn te doen, terwijl ze voor de hoofdprijs gingen.”

Het pand werd gebouwd in 1909 en op 24 mei 1910 opgeleverd. Het is een ontwerp van Rijksbouwmeester C.H. Peters in een stijl die later ook wel ‘postkantoor gotiek’ genoemd is. Hoewel het zes, zeven verbouwingen heeft ondergaan, is het nog steeds een indrukwekkend pand dat dan ook de status van Rijksmonument heeft. Het is de bedoeling dat het weer zo veel mogelijk in de oude staat wordt teruggebracht en bij het weghalen van enkele systeemplafonds kwamen weer de fraaie bogen en ornamenten tevoorschijn.

Een deel van het gebouw, aan de zijde van de Hoofdstraat, krijgt een gedeeltelijk openbare bestemming. Overdag kan het door Giesbers worden gebruikt voor ontvangsten, vergaderingen en presentaties, ’s avonds en in de weekends krijgt een meer publieke functie als expositieruimte of als locatie voor lezingen en vergaderingen. “We willen beslist de plaatselijke horeca en culturele instellingen niet voor de voeten lopen”, zo vertelde Machiel van de Plas, die de renovatie en verbouwing zal leiden.
Het pand in Velp zal uiteindelijk ruimte bieden aan ruim twintig medewerkers. Op z’n vroegst aan het eind van de zomer zal de verbouwing klaar zijn en Giesbers z’n intrek kunnen nemen.
 

www.giesbers.nu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.