Vossestaart strijdt voor renovatie

HALL – Het is al langer duidelijk dat basisschool de Vossestaart in Hall toe is aan een opknapbeurt. Maar nu wordt het directeur René Bakker echt te gorting: hij trekt aan de bel. Vorige week kreeg hij twee wethouders en een delegatie van de gemeenteraad op bezoek.

“De Vossestaart stamt uit 1930. Het is een prachtig gebouw aan de buitenkant, maar van binnen is er dringend onderhoud nodig”, aldus Bakker, bij wie in het kantoortje grote vochtplekken op de muur zitten en de raamkozijnen schilferen. “In het verleden zijn steeds kleine dingen gedaan. Er staan noodlokalen, de zolder is erbij getrokken. Dat waren toen de mogelijkheden en dat was op dat moment ook erg prettig, maar groot onderhoud is altijd uitgebleven. We hebben enkel glas, geen zonwering, kinderen zitten op de tocht en de zolder is niet geïsoleerd zodat we een vermogen opstoken.”

Bakker ziet mogelijkheden om de school ‘een boost’ te geven. “De gemeente heeft subsidie gekregen voor verbetering van het leefklimaat op school. Daarnaast is er een budget gereserveerd voor onderhoud. Ook de Stichting Archipel, waar De Vossestaart onderdeel van uitmaakt, heeft al een begroting opgesteld, uitgesplitst naar kosten stichting en kosten gemeente. Waarom trekken we dat niet bij elkaar en zorgen we ervoor dat de school weer twintig jaar meekan? Bovendien, is het niet veel goedkoper als we alles in één keer doen, in plaats van ieder jaar een deel?"
Een combinatie met de peuterspeelzaal zou volgens Bakker een mooie zijn: “De school is het brandpunt binnen Hall. Hier ontmoeten ouders elkaar, er wordt gym gegeven, de muziek komt hier en het stemlokaal. De peuterspeelzaal heeft het moeilijk, er zijn maar net genoeg kinderen. Ook ons leerlingenaantal zal de komende jaren wat afnemen, dat is uit de demografische gegevens te voorspellen. Waarom maken we in het nieuwe gebouw niet een mooie multifunctionele ruimte, die op bepaalde dagen door de peuterspeelzaal te gebruiken is?”

Volgens Bakker waren de raadsleden, die dinsdag op bezoek waren, het eens: dit kan zo niet langer. En inderdaad, de PvdA laat vrijdag weten het voorstel tot renovatie te steunen: ‘Wij verwachten van de onderwijswethouder dat hij samen met het overkoepelende schoolbestuur een onderhoudsplan aan de gemeenteraad voorlegt. Daarin moeten mogelijkheden tot medegebruik voor het verenigingsleven, buurtwerk en kinderopvang ruim aandacht krijgen.’
Wethouder Eef van Ooijen, die maandag de school heeft bezocht, is iets terughoudender: “Inderdaad heb ik geconstateerd dat de situatie verre van optimaal is. Ik snap de vraag heel goed, maar er zal nog een flinke discussie gevoerd moeten worden. Het Integraal Huisvestingsplan is twee jaar geleden vastgesteld en daarin zijn afspraken vastgelegd. De situatie is dynamisch en dat is oké, maar dit moet eerst besproken worden. De gemeente zit in financieel zwaar weer en er moeten keuzes worden gemaakt.” Van Ooijen geeft wel aan dat hij zo snel mogelijk duidelijkheid wil geven.

Bakker: “Alle kinderen hebben recht op hetzelfde onderwijs. We kunnen van dit pand geen nieuw gebouw maken, maar het wel pimpen naar de eisen van deze tijd.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.