De Rhedense lijsttrekkers: Henk van Valburg

DIEREN – Met zeven raadsleden en twee wethouders drukt de PvdA een belangrijk stempel op de Rhedense politiek. De landelijke peilingen voorspellen echter niet veel goeds voor de PvdA. Weet de Rhedense afdeling de landelijke malaise te ontlopen en ook na de verkiezingen de grootste partij van deze gemeente te blijven?

Lijsttrekker Henk van Valburg blikt terug op een turbulente raadsperiode en kijkt vooruit naar een onvoorspelbare toekomst. ¨Het is nu nog koffiedik kijken, maar ik hoop dat we vijf zetels halen. Ik bouw een klein feestje als het er zes zijn.¨

Waarom ligt uw hart bij de PvdA en niet bij een andere partij?
¨De PvdA komt op voor de mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Bij andere partijen zie ik dat minder terug. Vijftien jaar geleden kwam vanuit de PvdA de vraag of ik interesse had om politiek actief te worden. Mijn kinderen waren toen nog jong en ik had daardoor weinig tijd. Negen jaar geleden kreeg ik meer tijd en toen ben ik lid geworden van de partij. In 2006 besloot ik mij verkiesbaar te stellen en kwam ik in de raad.¨

U stapte dus onervaren in de raad. Hoe kijkt u terug op de afgelopen vier jaar?
¨Het was zeer turbulent, maar daarnaast heb ik zeer veel geleerd. Ik kwam helemaal blanco in de raad, ik wist amper wat een motie was. Ook had ik geen idee hoe de politieke verhoudingen lagen. Bovendien had ik in het begin te weinig geduld.¨

U vond dat het er te traag aan toe ging in de raadszaal?
¨Op vergaderingen had ik soms zoiets van: er kan nu wel een beslissing worden genomen. Soms zie ik dat raadsleden elkaars standpunten alleen maar herhalen. Daarnaast ontdekte ik dat politieke processen heel veel tijd kosten. In het begin wachtte ik soms met kromme tenen op een besluit, maar nu begrijp ik waarom allerlei wetgevingen soms veel tijd vergen. Als burger heb je hier geen idee van. De politiek zou dit beter moeten verwoorden naar de burger, dit zou een stuk onbegrip wegnemen.¨

Als uw partij weer in het college komt, aast u dan op een wethouderspositie?
¨Dit is afhankelijk van welke portefeuille we krijgen en van de andere kandidaten die we hebben. We zijn gelukkig een hele brede partij met heel veel know-how en veel ervaring. Krijgen we bijvoorbeeld Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, red.), dan denk ik niet dat ik de nummer één ben om die positie in te nemen.¨

Welke portefeuilles zou de PvdA willen hebben?
¨Dit hangt van meerdere factoren af, zoals van onze coalitiepartners op dat moment. We hebben op dit moment onder meer Ruimtelijke ordening en Onderwijs en financiën, maar Wmo zou ook bij ons passen.¨

Uw partij heeft een tiental aandachtspunten voor de komende raadsperiode opgesteld. Vooral welzijn krijgt veel aandacht. Is dit jullie belangrijkste item?
¨Laat ik voorop stellen dat de mensen, in dit geval de inwoners van de gemeente Rheden, bij ons centraal staan. Verder hebben wij een aantal items die we belangrijk vinden, waaronder welzijn.¨

Wat gaan jullie de komende vier jaar dan voor de mensen doen?
¨We hebben heel veel thema´s waar we aandacht aan schenken, dus ik zal er een paar in willekeurige volgorde noemen. De problematiek rondom het spoor vinden we zeer belangrijk. We willen geen extra goederentreinen en pleiten voor een onderzoek naar de huidige gevolgen van het spoor voor de omwonenden. Die extra goederentreinen moeten maar via een nieuwe Noordtak of via Zevenaar rijden. Ook moet de gemeente de thuiszorg verbeteren. We willen dat er kleinschaliger teams komen en dat mensen niet voortdurend een andere hulp krijgen. Hier in Dieren willen we de ontwikkeling van de Traverse zo snel mogelijk doorzetten, waarbij de omwonenden in de plannen worden betrokken. De Tafel van Tien, die een hele positieve invloed heeft gehad op het proces, moet niet aan de zijlijn worden geparkeerd. Verder hebben de plannen qua onderwijshuisvesting onze aandacht, onze wethouder Joop Kock heeft hiervoor een Masterplan op poten gezet.¨

Uw partij vindt dat het armoedebeleid bij bezuinigingen buiten schot moet blijven. Waar zou de gemeente wel op kunnen bezuinigen?
¨Ik denk dat we moeten gaan nadenken wat onze kerntaken zijn. Als je dan toch moet bezuinigen, moet je dit doen op zaken die geen kerntaak zijn.¨

Zoals?
¨Ik wil nu nog geen bezuinigingsmaatregelen invullen. Wel durf ik te stellen dat de gemeente ook kritisch moet kijken naar haar eigen uitgaven. De gemeente zou uitgaven die niet strikt noodzakelijk zijn, kunnen uitstellen tot betere tijden. Een aantal zaken kunnen misschien economischer. De gemeente heeft heel veel gebouwen die een specifieke functie hebben. Het zou efficiënter kunnen door functies te koppelen, zoals in het Kulturhus in Laag-Soeren.¨

RiverStone was de afgelopen maanden een veelbesproken onderwerp binnen de Rhedense politiek. Het college wilde 140 woningen op het terrein bouwen, maar de raad keurde dit vorige week af. Uw fractie vond dat er op een acceptabele schaal woningbouw mocht komen. Wat was acceptabel?
¨Onze fractie had het liefst gezien dat we een zak met geld kregen om hiermee het gebied terug te kunnen geven aan de natuur. De gemeente heeft onder meer bij Natuurmonumenten en de provincie tevergeefs aangeklopt voor geld. Als je de rotzooi op het terrein wilt opruimen, moet je op zoek naar een economische drager. Dit kan woningbouw zijn, hoewel ik 130 tot 140 woningen wel heel veel vind. Maar het was kiezen uit een aantal kwaden. Wij stelden als voorwaarde voor woningbouw dat er een Groenfonds van ongeveer drie miljoen euro moest komen voor de natuur in de omgeving.¨

U zegt dat u 130 tot 140 woningen ´heel veel´ vindt. Te veel?
¨Het is ook heel veel, maar het hangt ook van de kwaliteit af. Onze grenzen zaten niet zozeer in het aantal woningen, maar in de gebruikte kubieke meters. Wij wilden maximaal 70.000 kubieke meter bebouwen. Daarnaast vind ik dat we als raad consequent moeten zijn. Begin 2008 hebben we het college in een motie opgedragen twee varianten uit te werken en te zoeken naar economische dragers. Het college kwam zelfs met zes varianten, maar kon geen economische drager vinden. De opdracht van de raad is dus keurig door het college uitgevoerd. Je kunt wel de voorkeur geven aan recreatie boven woningbouw, maar recreatie is waarschijnlijk geen economische drager. Bovendien zou er dan een soort Van der Valk kunnen komen, misschien geeft dit wel veel meer onrust in het landschap dan een woonwijk.¨

Uw partij wil een verhoging van de gemeentelijke belastingen op voorhand niet uitsluiten. Tegelijkertijd staan de inwoners van de gemeente centraal bij de PvdA. Hoe valt dit met elkaar te rijmen?
¨We hebben het bij een verhoging van de belasting in de regel over een verhoging van de OZB en dit heeft dus betrekking op huizenbezitters. We komen dan uit bij ons principe dat de bredere schouders de zwaardere lasten dragen. Als we praten over een verhoging van de OZB met één procent, betaalt de eigenaar van een huis van 250.000 euro ongeveer drie euro per jaar extra. Het gaat dus om een klein bedrag.¨

Stellen jullie dan een bepaalde grens aan een verhoging?
¨Natuurlijk. Het is niet van: er moet tien procent bij. Het komt natuurlijk wel uit de portemonnee van de burger. Maar het moet niet zo zijn dat het per definitie niet bespreekbaar is.¨

Het begin van deze raadsperiode verliep nogal roerig. Begin 2007 kwam het college, waar uw partij ook in zat, ten val. VVD-coryfee Hans Dijkstal werd zelfs opgetrommeld om een nieuw college te smeden. Wat ging er in 2006 mis binnen de Rhedense politiek?
¨Ik denk dat de drie partijen uit het toenmalige college (PvdA, SP en Gemeentebelangen, red.) onvoldoende op één lijn zaten. Naar mijn mening zijn alle drie de partijen daar schuldig aan. Er lag wel een akkoord, maar je moet het ook samen kunnen uitvoeren. Het tweede college heeft de afgelopen jaren gelukkig goed samengewerkt.¨

Tijdens de vorige verkiezingen behaalden jullie winst. Jullie scoorden maar liefst zeven zetels. Wat was het geheim van dit succes?
¨Het landelijke plaatje.¨

Is dit niet frustrerend? Een lokale afdeling die hier zijn stinkende best doet, loopt het risico op de blaren te moeten zitten dankzij Haags ´gestuntel´.
¨Als je het hier heel slecht doet, word je daar lokaal wel op afgerekend. Maar doe je het hier naar behoren, dan word je afgerekend op de landelijke politiek. Dat is inderdaad frustrerend.¨

Waar hoopt u op in maart?
¨We hebben natuurlijk nog een aantal weken te gaan en ik weet niet wat Den Haag de komende tijd nog gaat doen. Ook het economisch herstel speelt mee in de verkiezingsuitslag. Daarnaast zijn we afhankelijk van de andere partijen. Het is nu dus nog koffiedik kijken, maar ik hoop dat we vijf zetels halen en ik bouw een klein feestje als het er zes zijn.¨ – Foto: Marc Pluim

Paspoort:
Naam:              Henk van Valburg
Leeftijd:            54 jaar
Woonplaats:     Dieren
Beroep:            Docent economie op het ROC A12
Hobby´s:          handbal, fietsen, hardlopen
Lid PvdA sinds: 2000
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.