Rheden maakt toekomstvisie voor nieuw college

De gemeente Rheden wil de komende jaren inzetten op een groen karakter, zorg op maat en digitalisering. Dit blijkt uit een gloednieuw document: de Perspectiefnota. De nota vormt een methode voor het nieuwe college, dat dit voorjaar aantreedt, om afgewogen besluiten te nemen.

Een belangrijke aanleiding voor de Perspectiefnota is de financiële crisis. ¨We moeten bezuinigen¨, zegt wethouder Joop Kock. ¨Dit zal een langdurige operatie worden, waarbij we kritisch moeten kijken naar de begroting en de verdeling van onze middelen.¨ Rheden blikt in de Perspectiefnota vooruit in de toekomst en kijkt naar kansen en bedreigingen voor de gemeente. Hiervoor nam Rheden onder meer de sociale ontwikkelingen en de bevolkingssamenstelling onder de loep. Volgens Kock is de eerder voorspelde bevolkingsdaling van vijftien procent inmiddels achterhaald. ¨Het CBS heeft nieuwe cijfers gepresenteerd waaruit blijkt dat we de komende vijftien jaar niet krimpen, maar zelfs iets groeien. We worden nu niet door het Rijk gekort op onze uitkering.¨

Rheden laat in de nota zien welke effecten een besluit op de gemeente heeft, bijvoorbeeld op de woningvoorraad en de werkgelegenheid. Kock: ¨Het college kan op deze manier afwegingen maken.¨ Het huidige college adviseert de komende tijd vooral aandacht te besteden aan digitalisering van de dienstverlening, zorg op maat en behoud van het groene karakter. Inwoners moeten straks via internet een vergunning kunnen aanvragen. ¨Bij zorg op maat doelen we op een verbetering van voorzieningen voor ouderen vanwege de vergrijzing¨, legt Kock uit.

Het is aan het nieuwe college om keuzes te maken. Kock: ¨Wij zeggen in deze nota niet welke kant het op moet, want dan zouden we over ons eigen graf regeren. We hopen in ieder geval dat het nieuwe college deze methode gaat gebruiken.¨ De Perspectiefnota moet jaarlijks een update krijgen en wordt onderdeel van de kadernota, waarin de financiële plannen voor het volgende jaar staan beschreven.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.