Noodscenario gladheidbestrijding Apeldoorn

Om te voorkomen dat de zoutvoorraad opraakt stapt de gemeente Apeldoorn dit weekend over op een noodscenario. Het netwerk van de gebruikelijke strooiroutes wordt grofmazig gemaakt en qua lengte aanzienlijk teruggebracht. Deze maatregel is nodig, omdat de beschikbaarheid van strooizout tot ver buiten de landgrenzen problemen geeft.

Al in de eerste helft van januari zijn in Nederland de regionale zoutloketten gestart onder regie van Rijkswaterstaat. De loketten zorgen voor de verdeling naar Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Om te voorkomen dat op de rijkswegen en interlokale wegen niet gestrooid wordt, krijgen het Rijk en de provincie bij de verdeling voorrang. Het resterende zout wordt verdeeld onder de gemeenten. Dit restant is echter onvoldoende om aan de vraag van de gemeenten te voldoen. Deze vraag wordt mede bepaald door het kwakkelende weer. Hierdoor moest de afgelopen weken vaker worden gestrooid.

Het noodscenario betekent dat het strooien beperkt blijft tot de ring van Apeldoorn. Dit is inclusief de fietspaden en de belangrijkste hoofdwegen. Ook wordt er op een aantal fietsdoorstroomassen gestrooid, zoals de Asselsestraat, Koninginnelaan, Regentesselaan en de route interwijktunnel.

De gemeente Apeldoorn onderkent dat met deze maatregel hinder en ongemak voor de weggebruikers zal toenemen. De gemeente blijft dan ook volop zoeken naar aanvulling van de zoutvoorraad zodat weer snel naar het gebruikelijke strooiregime kan worden overgestapt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.