Ab van Veelen 50 jaar in de weer met kanaries

Ab van Veelen uit Beekbergen is 86 jaar en geniet nog alle dagen van zijn vogels. Op een riant vogelverblijf achter zijn woning aan de J.A. van Bumaweg staat toepasselijk het bordje ’t Vogelparadijs boven aan de gevel.

 

Van Veelen is nu al vijftig jaar een goede kweker, maar ook een halve eeuw lid van de Loenense Vogelvereniging Vogelvreugd. Door het bestuur werd hij op 26 januari uitvoerig gehuldigd voor zijn grote verdiensten voor de vereniging.

Pas op 36 jarige leeftijd begon Van Veelen met de vogelhobby. Een toenmalige collega, Geert van ’t Loo, kweekte kanaries en maakte Van Veelen zo enthousiast dat hij ook vogels kocht. Hij woonde toen in Hoenderloo en was inmiddels gehuwd met zijn Aartje. Zij vond het prima en kan zich helemaal vinden in de hobby van haar man. Nog altijd, staat zij haar man terzijde met de vogelkwekerij en helpt waar dat nodig is. Vooral nu het met zijn gezondheid wat minder gaat assisteert ze bij de wekelijkse schoonmaak van de vogelhokjes.
Een paar jaar na hun huwelijk verhuisde het paar naar een woning van Staatsbosbeheer in het Lierderbos in Beekbergen. Ab werkte in de bossen. Hier had hij volop ruimte en kon hier meer volières plaatsen. De hobby pakte hij serieus aan en hij werd meteen lid van de Vogelvereniging De Vogelvrienden (later Vogelvreugd) in Loenen. Van de toenmalige voorzitter Dirk Rijken leerde hij veel van de vererving en verzorging van de vogels. Dit heeft resultaten afgeworpen, want ieder jaar zit Van Veelen in de prijzen. Vaak kampioen bij de rubriek Vetstof kanaries en drie maal had hij de mooiste vogel van de tentoonstelling.

De Beekbergenaar is helemaal gek van rode kanaries. Voor een leek is er alleen maar een gele kanarie. Dit is niet zo, legt Van Veelen uit want er zijn inmiddels tientallen kleuren. Bij hem vliegen fraaie oranje-rode kanaries rond. Zo op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil in te zitten, maar de kweker weet het allemaal duidelijk aan te wijzen. Tussen rood en rood blijkt veel verschil te zitten. Ook de grootte van de vogel speelt een belangrijke rol.
Van Veelen heeft de broedhokjes al klaar voor het komende broedseizoen. Een man en een pop (vrouwtje) per hokje. Geen wisselbroed. Hij wisselt de eitjes voor kunsteitjes en legt bij het laatste ei (meestal 4) alle eitjes weer terug in het nest zodat alles jongen tegelijk uitkomen en er geen kleine achterblijvers zijn. De jongen worden allemaal groot. Meestal zo’n 50.
Hoewel Van Veelen er veel kweekt, blijft het een dure hobby. “Het voer is erg duur geworden, maar de prijzen van de vogels zeker niet. De opkoper betaalt niet veel. Als je vogels op de NK-tentoonstelling zoals in de Americahal kunt verkopen gaat het wel. Maar ik heb er nooit geld aan kunnen overhouden. Hoeft ook niet. Het is een mooie hobby waar ik alle dagen veel plezier aan beleef. Een paar keer per dag ben ik bij de vogels te vinden. Vooral in de broedtijd is er veel werk met de 15 broedpaartjes”.

De jubilaris heeft zich in de afgelopen vijftig jaar bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de club. Hij was maar liefst 15 jaar voorzitter en zorgde er voor dat de vereniging goed bleef draaien. Hij werd al benoemd tot Lid van Verdienste. Ook was hij jarenlang actief op de NK-tentoonstelling in de Americahal. Hij hielp daar met allerlei klusjes bij de keuring.
Van Veelen roemt vooral de vriendschapsbanden bij de Loenense Vogelvereniging: “Waar het mogelijk is helpen de leden elkaar. We verkopen onderling de vogels maar er wordt ook wel geruild. We leven mee met ieders wel en wee. Zo hoort dat ook in een vereniging. Gelukkig gaat het aardig goed met de vereniging. Verschillende vogelclubs zijn al ter ziele. We hebben ook enkele jeugdleden zodat de club door kan gaan” – foto Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.