Behoud historische lanen door kap

HOENDERLOO – In Het nationale Park De Hoge Veluwe gaat in de tweede helft van 2010 druk gewerkt worden aan het verjongen van diverse historische lanen. De verjonging vindt plaats op Landgoed Hoenderloo.

Deze ingreep heeft als doel de lanen te behouden voor de toekomst. De ongeveer 150 jaar oude bomen die er nu staan, zijn niet meer vitaal. Zonder deze ingreep zullen in de nabije toekomst in een korte periode diverse lanen verdwijnen uit het landschap.
Momenteel groeien de Amerikaanse eik, de inlandse eik en de normale beuk in de lanen. Amerikaanse eiken zorgen in een korte periode voor veel dood hout. Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen, wordt veel tijd en geld gestoken in het onderhoud van deze bomen.
In september 2010 wordt begonnen met het verjongen van drie lanen op Landgoed Hoenderloo door het bedrijf BB Bomen uit Oosterbeek. Het verjongen begint met het verwijderen van de huidige 500 bomen over een lengte van twee kilometer. Vervolgens worden 1.000 jonge beuken worden teruggeplant.
De totale verjonging gaat honderd jaar in beslag nemen verdeeld over vijf fasen. Fase 1 begint 1 september. Aan de volgende fase wordt pas begonnen als de nieuwe aanplant van fase 1 het karakteristieke beeld heeft van een laan. Naar verwachting duurt dit ongeveer vijftien tot twintig jaar.
Landeigenaren zijn bij wet verplicht om hun bomen te controleren op veiligheid met betrekking tot bezoekers. Het gaat bij deze controle om de bomen waar het publiek langs wordt geleid. Het gaat ook om een visuele controle waarbij bijvoorbeeld op de aanwezigheid van zwammen gelet wordt. Resultaten van deze meting worden opgeslagen in een computersysteem met behulp van een GPS. Ook worden bomen gemarkeerd. Een markering maakt duidelijk welke boom een gevaar oplevert en verwijderd moet worden, welke boom attentiewaarde heeft en in de gaten moet worden gehouden en ook welke boom een toekomstboom is en dus de ruimte krijgt om te groeien.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.