De werkgroep richtte de petitie op om te voorkomen dat ziekenhuis Zevenaar verdwijnt door ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.
De Werkgroep van acht personen, waaronder vijf patiënten, strijdt voor het behoud van het ziekenhuis van de Alysis Zorggroep. Woensdag 20 januari had Willem Kruithof, woordvoerder van de Werkgroep, een gesprek met Jankes Cappon, Namens de Raad van Bestuur en met directeur van ziekenhuis Zevenaar Dirk Jan van Berckel over de petitie.
In de petitie staat: ‘wij willen graag een basisziekenhuis met regiofunctie behouden in Zevenaar. Ook willen wij graag dat er goede chirurgen beschikbaar blijven in een streekziekenhuis. We verzoeken er alles aan te doen om een volwaardig streekziekenhuis met regiofunctie te behouden met de borging van kwaliteit van de huidige zorg in Zevenaar. Ook verzoeken we de Raad van Bestuur Alysisgroep en alle betrokkenen zich in te zetten voor behoud van het ziekenhuis Zevenaar in de huidige vorm met behoud van de huidige zorg.’
Zowel de locatiemanager en als het lid van de Raad van Bestuur zijn het eens met de petitie en kunnen er ook een handtekening onder zetten. Nu zij beide hebben verklaard zich in te zetten voor behoud van het ziekenhuis, vertrouwt de Werkgroep erop dat zij dit ook waar gaan maken.
In de Gelderlander van 19 december 2009 stond te lezen dat de chirurgen van ziekenhuis Zevenaar per 1 juni 2010 op non-actief worden gesteld. Ook werd gemeld dat zij vervangen zullen worden door artsen in opleiding en dat is iets wat de Werkgroep grote zorgen baart. Op 31 december 2009 sprak Kuithof zijn zorgen uit over de positie van het ziekenhuis op de actiepagina van de Werkgroep.
Kuithof: “Nadat ziekenhuis Zevenaar een samenwerkingsverband is aangegaan met de Alysis Zorggroep zijn er veel signalen van bezorgdheid over het voortbestaan van het ziekenhuis. Deze signalen worden niet alleen afgegeven door het personeel maar ook door de patiënten. Het ziekenhuis heeft een regiofunctie en heeft bepaalde specialisme waar mensen in de regio gebruik van maken. Door vertrek van de chirurgen dreigt een verdere inkrimping van de diensten van ziekenhuis en verschraling van het zorgaanbod. Een en ander is door het vertrek in 2008 van de Intensive Care in een stroomversnelling geraakt. Ook het personeel heeft het gevoel dat het ziekenhuis langzaam opgeslokt wordt door het Rijnstateziekenhuis en ziet parallellen met de situatie in 2000 van ziekenhuis Velp. Ziekenhuis Velp is in het afgelopen decennium langzaam afgebouwd en getransformeerd tot een kliniek voor dagbehandeling. Het personeel en patiënten zien daardoor de toekomst voor ziekenhuis Zevenaar als algemeen basisziekenhuis somber in en er zijn inmiddels al veel gespecialiseerde verpleegkundigen vertrokken naar andere ziekenhuizen.”
Het feit dat de chirurgen moeten vertrekken en worden vervangen door artsen in opleiding is een punt van grote zorg voor de Werkgroep. De Werkgroep vraagt zich dan ook af hoe het zit met de borging van kwaliteit van de acute zorg en artsenkeuzevrijheid en zijn daarom een petitie gestart die nu door bijna 1900 mensen is ondertekend.
Inmiddels is er een personeelsbijeenkomst geweest waarin ook naar het personeel is uitgesproken dat ziekenhuis Zevenaar een ziekenhuis blijft met een spoedeisende hulp, een bewakingsafdeling en een ingang voor alle specialismen. Aan de Werkgroep is ook gemeld dat er begin februari een openbare informatiebijeenkomst wordt gehouden voor de patiënten en andere belangstellenden. De petitie blijft nog wel online tot de informatiebijeenkomst is geweest en de Werkgroep hoopt dat nog meer mensen de boodschap willen ondersteunen. Iedereen die dat wil, kan via internet hun steun betuigen via e-mail. actiebehoudziekenhuiszevenaar@gmail.com of via het ondertekenen van de petitie op petities.nl/petitie.