Home / Rozendaal / Rhedens Rozendaal presenteert bouwplannen

Rhedens Rozendaal presenteert bouwplannen

De ver- en nieuwbouw van Het Rhedens in Rozendaal gaat dit najaar van start. Deze week kregen de omwonenden van de school als eerste inzage in de bouwplannen tijdens een informatieavond. Hun reacties waren positief: in het ontwerp voegt het gebouw zich naadloos naar de groene omgeving.

De vernieuwde school krijgt een duurzaam karakter. Zo wordt het gebouw voorzien van een thermische schil (isolatie) en een mos-vegetatiedak. Bovendien wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke bouwmaterialen en wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een gezond binnenklimaat.

In de planvisie van Rienks Architecten uit Breda staan behalve duurzaamheid nog vijf andere uitgangspunten centraal: de onderwijskundige eisen van de school, het creëren van meer ruimte, meer licht (transparantie), een uitnodigende entreepartij en een logische inpassing van het gebouw in het omringende landschap. ‘We hebben gezocht naar een aantrekkelijk spel tussen het gebouw zelf en het groen waarin het is gesitueerd’, zegt architect Ernest Pieters. ‘De hogere gedeeltes van het gebouw grenzen aan de bosrand, de lespaviljoens wijzen net als voorheen als vingers naar het achterliggende akkerland. Het vegetatiedak zorgt ervoor dat het gebouw maximaal opgaat in de omgeving.’

Het vernieuwde gebouw blijft binnen de contouren van de huidige school. Het hoofdgebouw wordt ingrijpend gerenoveerd. In de entreepartij wordt veel glas verwerkt, waardoor zij meer allure krijgt en meer zicht biedt op wat er in het gebouw gebeurt. Het gedeelte van de school direct gelegen aan de Ringallee (met de vaklokalen), wordt deels gerenoveerd en deels nieuw gebouwd. Ook de verbinding tussen het hoofdgebouw en de vaklokalen wordt helemaal nieuw en bovendien breder dan in de huidige situatie. Verder worden de lespaviljoens, die aansluiten op de verbindingsgang, flink aangepakt.

In de nieuwe situatie worden voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk gescheiden. Bedoeling is dat auto’s niet meer vóór maar achter de school gaan parkeren. Pieters: ‘We wilden zoveel mogelijk terug naar structuur en kernkwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw. Zo komt onder het hoofdgebouw de fietsenkelder terug. En op de plaats waar nu tijdelijke lokalen staan, wordt de pauzeplaats in ere hersteld.’

Het bouwplan gaat uit van het huidige aantal leerlingen. Pieter Zonderwijk, locatiedirecteur van Het Rhedens Rozendaal: ‘Dat zijn er nu 800 en dat blijft het maximum. Dat hebben we niet alleen afgesproken met de gemeente Rozendaal, het is ook onze eigen wens. In zijn totaliteit is Het Rhedens een school van behoorlijke omvang, maar we hebben de voordelen leren zien van kleinschalig georganiseerde locaties. Laat je meer leerlingen toe, dan gaat de persoonlijke sfeer verloren.’

De periode tot aan het najaar wordt benut voor de planprocedures en de totstandkoming van het definitief ontwerp. Zo snel mogelijk daarna gaat de spade de grond in. De eerste twaalf maanden staan in het teken van nieuwbouw, in het tweede jaar vinden de renovatiewerkzaamheden plaats. Bedoeling is dat de bouwactiviteiten in 2012 worden afgerond. Zij vinden gefaseerd plaats, zodanig dat het onderwijs er geen noemenswaardige hinder van ondervindt.

Tijdens de informatieavond nodigde Jos Cremers, algemeen directeur van Het Rhedens, de buurtbewoners uit om zitting te nemen in een klankbordgroep. ‘We blijven graag met u in overleg – voorafgaand, tijdens en misschien ook na de verbouwing.’ De uitnodiging werd direct aanvaard. Een aantal van hen sprak waardering uit voor de kwaliteit van het ontwerp. ‘Ik verheug me er nu al op dat het er staat’, aldus één van de ruim dertig aanwezigen.
 

Lees ook

Afscheid van een bijzondere juf

ROZENDAAL – Veel basisscholen kennen het fenomeen. Zo’n juf die met de school vervlochten lijkt. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.