Schenking oud-burgemeester al honderd jaar op begroting

DOESBURG – Wat de laatste jaren niet duidelijk werd in de begroting, is dat de gemeente Doesburg nog steeds profiteert van een schenking van oud-burgemeester Verheull. Dit wordt de komende jaren duidelijker aangegeven.

In 1897 schonk oud-burgemeester Alexander Verheull 77.000 gulden aan de gemeente Doesburg. Dit bedrag is belegd in het Grootboek der 2,5 procent Nederlands Werkelijke Schuld. Dit is een lening die aan de Staat is verstrekt, waarop niet afgelost kan worden. Het leek erop dat de schenking niet meer terug te vinden was.
In de boeken van de gemeente Doesburg komt de schenking nog steeds terug als grootboekinschrijving.
Tegenwoordig wordt het verantwoord onder de financiële vaste activa met als omschrijving ‘Inschrijving Grootboek Nationale Schuld’. Met behulp van het Streekarchivariaat is dit teruggevonden in de boeken. In het verleden is in de omschrijving de toevoeging Legaat Verheull weggevallen in de boekhouding. De 2,5 procent rente, nu 897,20 euro, wordt nog steeds jaarlijks ten gunste gebracht van de gemeente Doesburg. De toevoeging Legaat Verheull wordt vanaf dit jaar weer opgenomen in de boeken.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.