Flinke bezuinigingen voor Carion

Dat er bij de regionale welzijnsorganisatie Carion fors bezuinigd en gereorganiseerd moet worden, staat vast. Maar hoe is nog niet precies duidelijk. De belangrijkste aanleiding ligt bij de gemeente Rheden. Deze kondigde eerder deze week aan flink te gaan bezuinigen op het welzijnswerk.

“Hoeveel er wordt bezuinigd, is niet 1,2,3 te zeggen,” legt Alex Jansen, directeur van Carion, uit. “Dat staat in de begroting. Het gaat wel om grote bedragen.” Carion is de afgelopen tijd bezig geweest om de kosten te beheersen om zo laat mogelijk aan het personeel te komen. De directeur sluit echter niet uit dat er ontslagen gaan vallen.
Het opgestelde reorganisatieplan ligt nu bij de ondernemingsraad van Carion. Jansen kan daar pas meer over zeggen wanneer de vakbonden en de ondernemingsraad het plan hebben bekeken. Het personeel is voorzichtig op de hoogte gesteld maar weten ook niet wat er in het reorganisatieplan staat.
Carion is actief in de gemeenten Rheden, Rozendaal, Doesburg, Bronckhorst en Lochem. Op de activiteiten die Carion organiseert, moet ook worden bezuinigd. Alex Jansen: “Die bezuinigingen verschillen per gemeente. Het hangt ervan af van wat de gemeente belangrijk vindt. In Doesburg wordt er al flink bezuinigd op de vrijwilligerscentrale, in Lochem zijn vorig jaar al activiteiten en klussen aan een andere welzijnsorganisatie gegund.”
De gemeente Rheden bezuinigt ook op Carion omdat er een grote bezuinigingsslag plaatsvindt bij de gemeente. Daarbij zijn keuzes gemaakt en dat zijn soms harde keuzes. In alle sectoren wordt er bezuinigd dus ook in het welzijnswerk. Wethouder Jan Jansen: “We nemen minder diensten af van Carion omdat de gemeente moet bezuinigen.” In het beleidsplan wmo van de gemeente Rheden staat wel aangegeven wat de gemeente belangrijk vindt binnen het welzijnswerk. Jongeren- en ouderenwerk zijn daar één van. Wethouder Jansen: “We willen voorkomen dat ouderen achter de geraniums komen te zitten. Het bevorderen van de sociale cohesie en de ondersteuning aan jongeren bij het opvoedingsproces zijn van belang. We blijven voorzieningen treffen zodat men zo goed mogelijk kan deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en we willen voorkomen dat mensen in een sociaal isolement raken”. De gemeenteraad van Rheden heeft vastgesteld dat zij in 2010 50.000 euro korten. Daarbij is geen rekening gehouden met de gemeentelijke inflatie en daardoor komt er nog eens 70.000 euro bovenop. In 2011 wordt er 35.000 euro gekort en in 2012 100.000 euro. “De gemeenteraad wil zo snel mogelijk van het college horen wat de consequenties van deze bezuinigingen zijn. Bij de vaststelling van de begroting in maart beslist de raad dan of de bezuinigingen in 2011 en 2012 door moeten gaan,” aldus de wethouder.
Een ander gevolg van de bezuinigingen bij Carion is de afgelaste nieuwjaarsreceptie. Directeur Alex Jansen: “We bezuinigen direct op activiteiten die geen directe bijdrage leveren aan onze diensten. Daar is de nieuwjaarsreceptie er één van.” 1 februari verwacht de directeur een advies van de ondernemingsraad en dan hoopt hij ook met de vakbonden gesproken te hebben.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.