Streep door woningbouw op RiverStone

Er komen geen woningen op het terrein RiverStone bij Velp. De Rhedense gemeenteraad haalde dinsdagavond 19 januari een streep door het voorstel van het college om 140 woningen op het terrein van de oude steenfabriek te bouwen.

De VVD, het CDA en Gemeentebelangen dienden een motie in om alleen recreatie in het gebied toe te staan en vormden een meerderheid van de raad. Volgens de drie partijen is er onvoldoende draagvlak voor woningbouw. ¨Je kunt geluiden van inwoners niet negeren¨, sprak Ronald Haverkamp, fractievoorzitter van de VVD. Ook Piet Wubs van Gemeentebelangen sneed het gebrek aan draagvlak onder de bevolking aan. ¨Het gebied is straks met woningbouw alleen toegankelijk voor een grijs golfje uit de Randstad. Wij zien liever een steenfabriek dan woningbouw.¨ De SP keerde zich eveneens tegen woningbouw, maar stemde niet in met de motie. Volgens Hendri Witteveen van de ChristenUnie is het nog maar de vraag of er wel een gebrek aan draagvlak voor het plan is. ¨Uit de enquête van de ontwikkelaar kwam helemaal niet zoveel weerstand naar voren. Wij gaan akkoord met het voorstel van het college.¨

Ook de PvdA en GroenLinks keerden zich niet tegen woningbouw op RiverStone. ¨Woningbouw is een middel om van RiverStone een openbare plek te maken¨, zei Bert Kiljan van de PvdA. ¨Loslaten van woningbouw betekent een industrieterrein en dat biedt de gemeenschap geen meerwaarde.¨ De PvdA pleitte wel voor een aanpassing van het plan. De partij wilde 3,5 miljoen euro in een Groenfonds voor compensatie van de natuur rondom het plangebied. Onvoldoende uitwerking van dit Groenfonds was voor GroenLinks de aanleiding om niet met het collegevoorstel in zee te gaan. Fractievoorzitter Janet Duursma gaf aan ´verbijsterd´ te zijn over de ´ommezwaai´ van de andere raadsfracties. Ze doelde op de motie van twee jaar geleden, waarin de fracties het college nog verzochten meerdere varianten van woningbouw uit te werken.

Volgens wethouder Luuk Kuiper komt door deze wending van de fracties de betrouwbaarheid van het bestuur in het gedrang. Het college zal niet met de aanleg van recreatieve voorzieningen op RiverStone aan de slag gaan. Kuiper: ¨Dit is niet uitvoerbaar vanwege de kosten. Zonder woningbouw is er geen economische drager voor groene ontwikkeling in het gebied.¨ Het college zal de eigenaar van het terrein RiverStone via een brief informeren over het standpunt van de raad.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.