Interview lijsttrekker SP Rheden

Jorine Dirks is de benjamin van de Rhedense lijsttrekkers en zal dit vanaf maart, mits de SP weer in de raad komt, ook van alle raadsleden zijn. Inmiddels draait zij ruim zes jaar mee in de Rhedense SP. In deze tijd heeft ze zowel de hoogtepunten als de dieptepunten van de afdeling meegemaakt: van de winst bij de vorige verkiezingen tot de verbanning uit het college in 2007. In maart wil zij haar afdelingsvoorzitterschap verruilen voor een raadszetel. ¨Ik dacht voorheen wel eens: dan zit ik tussen allemaal van die oude grijze mannen.¨

 

Hoe is de liefde voor de SP ontstaan?
¨Zo´n acht jaar geleden was de politiek behoorlijk gepolariseerd. Je zag duidelijk de verschillen tussen de partijen en qua standpunten kwam ik bij de SP terecht. Ik kreeg steeds meer maatschappelijk bewustzijn en in 2002 ben ik lid geworden van de SP. In deze gemeente was onze partij net bezig met een lokale afdeling. Ik ben toen eens op een kraam van de partij afgestapt en voordat ik het wist, had ik een pak folders in mijn hand en stond ik campagne te voeren.¨

Zat u als jongere tijdens het wekelijkse vragenuurtje in Den Haag aan de buis gekluisterd?
¨Ik volgde de politiek toen inderdaad vrij intensief. Als ik ergens heenging, nam ik een radio met oordopjes mee om naar de debatten te kunnen luisteren. Ik spitte ook de kranten uit naar politiek nieuws. Ik weet nog dat ik toen over veel zaken boos en verontwaardigd was. Dit heb ik nu trouwens nog steeds en dat is denk ik de belangrijkste drijfveer om politiek actief te zijn.¨

Waar maakt u zich druk over?
¨Over de neoliberalisering en de verrechtsing. Ik vond het destijds schokkend dat mensen uit mijn omgeving op Pim Fortuyn hadden gestemd. We hebben in die tijd ook veel actie tegen de marktwerking in de zorg en het nieuwe zorgstelsel gevoerd. Mensen met een AOW´tje hadden geen idee hoe ze hun zorgverzekering moesten betalen. Daar raak je verontwaardigd over, vooral als mensen dit rechtstreeks tegen je zeggen. Dan is het geen papieren werkelijkheid, maar de realiteit.¨

U heeft nog een hele carrière in het verschiet. Hoe ziet uw politieke toekomst eruit?
¨Mijn eerste ambitie is om een goed raadslid te worden. In de raad kun je het politieke werk heel goed leren. Daarnaast lijkt het mij ook leuk een functie binnen de landelijke partij te hebben, bijvoorbeeld als regiovertegenwoordiger of iets in ons scholingsteam.¨

Agnes Kant is ook ooit op jonge leeftijd in een gemeenteraad begonnen…
¨De Tweede Kamer is geen einddoel. Ik ken zelfs Tweede Kamerleden die het raadswerk leuker vinden dan de landelijke politiek. Ik vind dat we binnen de partij ook vooral onze aandacht moeten richten op de ontwikkeling van meer afdelingen. Voor deze basis zou ik me misschien nog wel sterker willen inzetten dan voor de Tweede Kamer. Bovendien moet je als raadslid vaak meerdere raadsperioden voor een onderwerp uittrekken. Het duurt soms lang om in de lokale politiek een verandering te bewerkstelligen. Sommige fractieleden van ons hebben er moeite mee dat het allemaal niet zo snel gaat.¨

Heeft u wel een ijzeren geduld?
¨Dat hoop ik. De raad kan strikt genomen niet eens zo heel veel bereiken. Voor een oppositiepartij blijven vaak de kruimels over. Maar het gaat ons niet alleen om concrete voorstellen die het halen, we hopen ook de denkrichting binnen de politiek te beïnvloeden.¨

Bij de vorige verkiezingen stond u op een onverkiesbare plaats op de SP-lijst. Stond u toen nog niet te popelen om in de raad aan de slag te gaan?
¨Nee, ik heb er toen bewust voor gekozen om in het bestuur te blijven. Vier jaar geleden wilde een groot deel van ons bestuur de raad in en ik vond het geen goede ontwikkeling dat het hele bestuur zou veranderen. Je afdeling moet goed blijven draaien. Bovendien heb ik de afgelopen vier jaar in het bestuur belangrijke politieke ervaring opgedaan.¨

Speelde uw leeftijd vier jaar geleden misschien ook een rol?
¨Ja, ook wel. Ik dacht voorheen wel eens: dan zit ik tussen allemaal van die oude grijze mannen. Na deze verkiezingen komt er een jongere raad. Overigens kun je wel zeggen: we willen meer jongeren en vrouwen in de raad, maar dit is niet altijd haalbaar. Wij hebben ons ook niet aangesloten bij het initiatief om meer vrouwen in de raad te krijgen. Kwaliteit moet altijd bovenaan staan, ongeacht geslacht, afkomst en leeftijd.¨

Maar je kunt ook stellen dat de raad een afspiegeling van de bevolking moet zijn.
¨Dat vind ik heel idealistisch. Ik geloof niet dat de raad dit kan zijn, er zullen altijd mensen zijn die nooit in een raad zullen stappen. Mensen weten vaak niet wat er in het gemeentehuis gebeurt. De politiek moet daarom vaker naar buiten gaan. Als volksvertegenwoordiger moet je vooral aan de gewone burger op straat je gezicht laten zien.¨

U zegt het voorzitterschap van de Rhedense SP vanaf maart vaarwel. Met pijn in het hart?
¨Ja, ik vind het wel jammer dat ik daar vanwege het raadswerk mee moet stoppen. Maar ik weet dat ik mijn voorzittersfunctie zonder problemen kan achterlaten. Ik heb alle vertrouwen in onze actieve groep mensen. Ik ben overigens met heel veel plezier voorzitter geweest. Ik had veel contact met de landelijke partij en zette met het bestuur de politieke lijnen uit.¨

Waarom offert u deze functie dan op?
¨Omdat ik denk dat ik in de raad wat kan betekenen.¨

Wat dan?
¨Ik ben qua standpunten en werkwijze een echte SP´er en ik wil dit gedachtegoed straks in de raad voor het voetlicht brengen. Ik heb de afgelopen jaren veel acties gevoerd en ik denk dat ik dit aan de fractie kan koppelen. We gaan ook zeker door met acties.¨

Waarom moeten de inwoners van de gemeente Rheden in maart op de SP stemmen?
¨De SP staat voor een sociaal beleid. We willen de minimaregelingen toegankelijker maken. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de inwoners met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau niet krijgt waar ze recht op heeft en dat vind ik heel veel. Als gemeente moet je actiever op zoek gaan naar de doelgroep. Verder pleiten we voor meer kleinschaligheid. Alle buurten en kernen moeten eigen voorzieningen hebben, zoals een vaste wijkagent en een buurthuis. Ook betaalbaar bouwen vinden we belangrijk. En vooral niet bouwen op groene plekken, zoals RiverStone. In de campagnetijd zullen we bovendien nog een grote actie houden tegen de toename van het goederenvervoer door deze gemeente.¨

Jullie willen het sociaal beleid handhaven, ondanks dat de gemeente in de toekomst moet bezuinigen. Rheden zal toch ergens op moeten besparen. Waarop dan wel?
¨Bezuinigen begint in het gemeentehuis. We moeten goed kijken naar de externe inhuur van personeel. In 2004 gaven we hier ruim 1,5 miljoen euro aan uit en in 2008 was dit al bijna 3,5 miljoen. Ik vind dit echt heel veel, vooral als je kijkt naar de toename. Je moet expertise bij je eigen ambtenaren ontwikkelen. Ook de declaraties van de collegeleden verdienen aandacht. De vergoeding van de wethouders moet voldoende zijn, dan moet er niet daarnaast nog eens 30.000 euro worden gedeclareerd.¨

Jullie wilden ook dat raadsleden genoegen nemen met twintig procent minder ´raadsloon´.
¨Dat klopt, en dit voorstel zullen we blijven indienen. Als gemeenteraad moet je bij bezuinigingen het goede voorbeeld geven. Natuurlijk zijn er mensen die door het raadswerk minder kunnen werken en daarom moet er ook zeker een vergoeding tegenover staan. Maar als er overal op bezuinigd moet worden, moet je ook hier naar kijken. Ons voorstel kreeg onvoldoende steun in de raad, maar ik vind dat je dit niet kunt verkopen aan de burgers. Het levert geen miljoenen op, maar met 27 raadsleden levert dit wel degelijk een leuk bedrag op. Daar kun je bijvoorbeeld de sportvelden in Ellecom en Laag-Soeren van onderhouden. We doen dit voorstel dus niet alleen uit symboolpolitiek.¨

Begin 2007 viel het college, waarvan uw partij deel uitmaakte. Er kwam een nieuw college, maar zonder de SP. Hoe groot was de teleurstelling?
¨Die was heel groot. We voelden ons toen echt genaaid. Misschien waren we toen nog onvoldoende bedreven in het politieke spel. Na de verkiezingen in 2006, waarin we als winnaar uit de bus kwamen, wilden we laten zien dat we niet alleen een oppositiepartij zijn. Dat we ook kunnen besturen. Helaas hebben we maar heel kort de kans gehad om dit te laten zien. Toch hebben we ook wel wat bereikt, want we hebben bijvoorbeeld het sociaal beleid aangescherpt. Daarnaast zijn we vaak de straat op geweest om de meningen te peilen. De straat is van ons.¨

Hoeveel SP´ers moeten er vanaf maart in de raad zitten?
¨We zijn pas tevreden als we groeien, dus als we méér krijgen dan onze huidige drie zetels.¨

 

Paspoort:

Naam: Jorine Dirks

Leeftijd: 28 jaar

Woonplaats: Ellecom

Beroep: Docente klassieke talen op het Stedelijk Gymnasium Arnhem

Hobby´s: koken, lezen, fotograferen

Lid van de SP sinds: 2002

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.