Burgemeester pleit voor goed gemeentehuis

Tijdens de nieuwjaarsreceptie in het die dag geopende MFC in Brummen, sprak burgemeester Niels Joosten ook zijn nieuwjaarstoespraak uit. Hij hield daarin ondermeer een pleidooi voor een goed, duurzaam en volwaardig gemeentehuis in Eerbeek. Een gemeentehuis dat goed te verkopen is als Brummen over 40 jaar tóch niet als zelfstandige gemeente verder blijkt te kunnen.

Joosten zei in de volgepakte multifunctionele ruimte van het nieuwe gebouw aan de Troelstralaan: “Als er een nieuw gemeentehuis in Eerbeek wordt gebouwd, hoop ik dat er niet beknibbeld wordt op het budget. Bouw een gebouw dat flexibel kan inspelen op meer of minder taken voor gemeenten. Een gebouw dat gemakkelijk is op te splitsen in meerdere zelfstandige eenheden, maar tegelijkertijd een functionele eenheid kan vormen. Een gebouw dat goed verkoopbaar is mocht onze gemeente niet nog 40 jaar blijven bestaan. Een duurzaam gemeentehuis. Een gebouw waarin de gemeente het goede voorbeeld geeft over hoe met energiegebruik en energieopwekking om te gaan. Een duur gemeentehuis wellicht; maar wel een investering die het dan waard is. Ik hoop dat dat ook in de verkiezingsprogramma’s van onze politieke partijen komt te staan. Aan een zo goedkoop mogelijk gemeentehuis heeft namelijk niemand iets. Bouw een zo verstandig mogelijk nieuw gemeentehuis. Duurzaam, aanpasbaar, flexibel en verkoopbaar. Daar hebben we wat aan.”

Joosten sneed ook thema’s aan als jeugdoverlast en de IJsselsprong. Hij pleitte voor goede eigen plekken voor de jeugd in zowel Brummen als Eerbeek. Plekken waar de jeugd zich thuisvoelt en waar ze geen overlast veroorzaken. Hij noemde in Brummen de plek van de huidige gemeentewerf als mogelijkheid.
Over de IJsselsprong zei hij: “Het project IJsselsprong heeft groen licht gekregen van de Staatssecretaris. Maar hebben we voldoende onderhandeld? Is een echte oplossing voor het toenemende verkeer door onze gemeente veiliggesteld? Krijgen we extra ruimte om een passantenhaven en een rondweg te realiseren? Ik ben van mening dat we in 2010 nog genoeg te bevechten hebben. Als boeren goed land kwijt raken in Landsbelang, kan Brummen goede infrastructuur krijgen in Brummens belang. Zo zou het volgens mij moeten zijn. Als de corridor Dieren is gerealiseerd en er een rondweg om Voorst komt, dan zal dat een aanzuigende werking hebben voor verkeer op de N348 langs Brummen is mijn inschatting. We hebben nu de kans voor een oplossing te kiezen waar we jaren mee vooruit kunnen. Grijp die kans zou ik zeggen. Dus geen lapmaatregelen, niet het probleem van mijn voortuin naar iemand anders zijn achtertuin verplaatsen. Nee, ook ondenkbare oplossingen moeten serieus bespreekbaar zijn. Sterker nog Provincie en Rijk; beloofd is beloofd; Packegedeal is packagedeal! Alles in één keer goed hebben we afgesproken. Bestaand beleid moet daar maar voor wijken.” – foto Wencel Maresch
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.