Rhederhof dingt mee naar een miljoen

Landgoed Rhederhof is een van de zestien monumentale, maar ernstig vervallen bouwwerken die meedingen naar de titel ‘Het mooiste pand van Nederland’. SBS 6 zendt vanaf 17 februari een serie van zeven programma’s uit met dezelfde naam. Carsten Hesz (40) uit Laren, Utrecht, is sinds 2007 eigenaar van landhuis Rhederhof plus elf (van de vijftien) hectare park en bos eromheen. Hij werd net als de meeste andere kandidaten gevraagd om deel te nemen. Begin januari werden er tv-opnames gemaakt bij het huis.

In de afvalrace moeten de eigenaren van de bouwwerken (vertegenwoordigers van stichtingsbesturen of natuurlijke personen), vergezeld door meewerkende vrijwilligers, in presentaties beargumenteren waarom ‘hun’ object in aanmerking komt voor de hoofdprijs van een miljoen euro. Verder moeten er steeds opdrachten uitgevoerd worden. Een deskundige jury bepaalt wie doormogen naar de volgende ronde. De finale keuze tussen de laatste twee kandidaten wordt gemaakt door de kijkers.

De enorme hoofdprijs wordt ter beschikking gesteld door de BankGiroLoterij. De loterij zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed. Het geld moet gebruikt worden voor restauratie. Een uurtje googlen levert op welke bouwwerken zoal de tegenkandidaten zijn. Kerken (Garsthuizen in Groningen, Schermerhorn), een kleine burcht (Wedde, Groningen), het voormalige luchthavengebouw Ypenburg, enkele boerderijen (Soest, Deventer), een molen (Arkel), het gangenstelsel van vestingwerk Het Ravelijn (Den Bosch), een scheepswerf (Krimpen aan de IJssel), een voormalig hotel (Koog aan de Zaan), een winkelpand (Den Bosch), het kantoor van een voormalige weverij (Zierikzee). Hoe gaat de jury uit deze zeer ongelijksoortige bouwwerken kiezen? Het gaat om de kracht van de argumenten en de inzet van de vrijwilligers bij de opdrachten, wordt beloofd.

Hesz en zijn ploegje zijn zeer idealistisch. Hij werd naar eigen zeggen ‘op slag verliefd’ op het pand toen hij het toevallig zag in 2002. “Ik heb een hang naar het oude en liefde voor monumenten.” Hij is stellig van plan om het gebouw en het park terug te brengen in zijn originele staat uit 1854. Hesz heeft twintig jaar ervaring met het restaureren van historische panden. Door deskundige analyse van de barsten in het pleisterwerk en veranderingen in het metselwerk en de plaats van deuren en ramen heeft hij tekeningen gereconstrueerd die de originele opzet dicht zullen benaderen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.