Plan voor terrein betoncentrale Doesburg

De Gemeente Doesburg is van plan het terrein van de Betoncentrale en de omgeving ervan te ontwikkelen. Spoedig na het aanstaande vertrek van de betoncentrale op uiterlijk 1 oktober van dit jaar, zal de gemeente daarmee beginnen.

De herontwikkeling betreft het terrein van de huidige betoncentale, de GTW-loods en de haven. Dat is het deel IJsselkade tussen de rivier en de passantenhaven aan de Barend Ubbinkweg. “Doel ervan is een ontwikkeling te realiseren waarin tegemoet gekomen wordt aan de wens van meer parkeerplaatsen in Doesburg als ook een toeristische impuls voor de stad en een uitbreiding van de haven”, zo laat wethouder Hofman weten.

Op basis van het vastgestelde ontwikkelingsplan voor de herinrichting van de locatie Betoncentrale heeft landschapsarchitect Reinier Gerritsen van bureau Topia een eerste schetsplan gemaakt. De ideeën voor de herinrichting van dit gebeid zijn in eerste instantie voorgelegd aan een klankbordgroep. Daarin zitten vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke groeperingen en omwonenden. Enkele suggesties van de klankbordgroep zijn in het eerste ontwerp meegenomen. Zo is er met de klankbordgroep nadrukkelijk stil gestaan bij de sfeer die dit gebied zou moeten uitstralen en welke rol de GTW-loods uit 1932 hierin zou kunnen spelen. Ook over de uitbreiding van de passantenhaven en het minimum aantal aan te leggen parkeerplaatsen is volop gediscussieerd.

Dit eerste schetsontwerp – “En het is niet méér dan dat”, aldus de wethouder – is met name bedoeld om te laten doorrekenen welke kosten met de herinrichting van haven en kade zijn gemoeid. Tevens zou het als basis kunnen dienen voor de voor de herinrichting van de kade en uitbreiding van de haven en te doorlopen bestemmingsplanprocedure. De gemeente Doesburg streeft ernaar om in ieder geval zo spoedig mogelijk na vertrek van de betoncentrale uitvoering te geven aan de uitbreiding van de passantenhaven en de herinrichting van de kade voor parkeerdoeleinden. In het schetsplan wordt voorzien in de aanleg van circa 150 parkeerplaatsen en 10 camperplaatsen. De restauratie van de loods kan onder handen worden genomen nadat financiering en het gebruik ervan duidelijk zijn. De mogelijkheden voor de loods zijn overigens beperkt, want die ligt buitendijks en kan dus bij hoog water overstromen.

Voor de verdere uitwerking van het schetsplan, het opstellen van een begroting en nadere uit te voeren onderzoeken naar de gebruiksmogelijkheden van de loods, is een aanvullend voorbereidingskrediet nodig. Het eerdere verleende krediet van 60.000,- blijkt hiervoor niet toereikend. Om tot een evenwichtig plan te komen is nog een bedrag van 55.000,- nodig. Dit verzoek wordt op 21 januari aan de raad voorgelegd.

Het eerste schetsontwerp wordt op donderdagavond 21 januari toegelicht door de landschapsarchitect in een openbare vergadering van de raadscommissie VROM. Tijdens deze vergadering wordt tevens het verzoek om een aanvullend voorbereidingskrediet behandeld.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.