Burgemeester Bronckhorst bezorgd om bezuinigingen

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst gaf op 11 januari zijn nieuwjaarstoespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie. Voor het eerste in het nieuwe gemeentehuis.

De receptie werd in het nieuwe gemeentehuis aan de Elderinkweg 2 in Hengelo gehouden. Het nieuwe gemeentelijke onderkomen is het meest energiezuinige van Nederland. Op donderdag 18 februari wordt deze officieel geopend en op zaterdag 20 februari is er een open dag.

De burgemeester blikte terug op 2009. Het jaar waarin de NUON aandelen werden verkocht, het duidelijk werd wat de demografische ontwikkelingen voor de gemeente gaan betekenen, er hard gewerkt is aan een nieuwe manier van dienst verlenen en nog veel meer.
Aalderink blikte ook vooruit. Het project Van Goed naar Beter is afgerond en daarin zaten een aantal maatregelen om de dienstverlening te verbeteren. Naast een totale organisatieaanpassing en een enorme digitaliseringslag, merken de gebruikers van de diensten van de gemeente Bronckhorst de volgende punten; één loket functie voor alle diensten, een aantal producten kunnen meteen meegenomen worden, afspraken met specialisten kunnen direct worden ingepland, directe informatie aan de telefoon over het verloop van een aanvraag en de dienstverlening via internet wordt verder uitgebreid.

Een ander heugelijk feit is dat de afvalstoffenheffing en het rioolrecht, de gemeentelijke lasten, in 2010 iets lager ligger dan in 2009. De burgemeester sprak ook een aantal zorgen uit: “De komende jaren, heeft het rijk nu al aangekondigd, moet er 35 miljard euro structureel worden bezuinigd. Dat wil zeggen dat ook de gemeente Bronckhorst in de toekomst keuzes zal moeten maken en bezuinigingen doorvoeren. Ook zullen we te maken krijgen met minder middelen van co-financieringspartners zoals de provincie”. Daarbij zijn er zorgen om de enorme bezuinigen bij de politie. De gemeenteraad van Bronckhorst en de burgemeester hebben dit massaal als ongewenst afgewezen. Medio April wordt duidelijk op welke wijze deze bezuinigingen voor de politiesterkte in Bronckhorst gaan uitwerken. Bronckhorst is nu nog de veiligste gemeente van de Achterhoek.
Aalderink: “2010 kent ook uitdagingen als het gaat om de discussie die we gaan starten, samen met dorpsbelangen-organisaties en andere maatschappelijke organisaties, als het gaat om plannen te maken voor de toekomstige leefbaarheid van onze kernen. 2010 wordt ook het jaar voor de kanteling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De grote wijziging is dat we veel meer gaan kijken wat iemand nog wel kan en hem of haar daar zodanig bij te helpen dat hij of zij er maatschappelijk echt bij kan zijn.” Op 21 januari wordt deze nieuwe werkwijze gepresenteerd.
Tot slot gaf de burgemeester aan dat de gemeente spannende tijden tegemoet gaat met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht. Zeker is dat er een ander college komt omdat twee wethouders gaan stoppen met hun werkzaamheden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.