Botenproject Doesburg

Door een stukje te lassen aan een schip in aanbouw, opende gedeputeerde Theo Peters vrijdag 15 januari in Doesburg het Botenbouwproject. Dat is bedoeld om jongeren een kans te geven een vak te leren en werkervaring op te doen. Ze bouwen op de Jachtwerf Doesburg een 15 meter lang stalen schip.

De gedeputeerde zei lachend over zijn eigen laswerk: “Gelukkig zit het boven de waterlijn.” Ofwel: lassen is een vak en dat leer je niet zomaar. Vijf jongeren – het worden er maximaal acht – uit Doesburg krijgen de kans dat vak te leren. In de praktijk, want met de schoolbanken hebben ze niet veel op, dat is niet hun pakkie an. “Dit vind ik mooi, op deze manier een vak leren”, zegt een 18-jarige Doesburger, die liever niet met z’n naam op de site wil. “Ik ben er vanaf het begin bij en zie het schip nu groeien. Over een tijdje beginnen we met de afwerking, het aftimmeren. Dat lijkt me ook mooi. Ik wil later wel in de interieurbouw.”

Het enthousiasme bij hem is groot. Niet bij alle jongens die aan de slag gingen. Enkele zijn afgehaakt, andere kwamen er voor in de plaats en grijpen deze kans om leerervaring op te doen wel met beide handen aan. Het zijn in ieder geval stuk voor stuk knapen die dreigden zonder diploma van school te verdwijnen en zonder werkervaring in de maatschappij weinig kans op werk en een goede toekomst te hebben.
Ze worden op de scheepswerf van Doesburg begeleid door Theo Willemsen uit Dieren. “Het is flink aanpakken voor die knapen. Er moet gewoon een schip gebouwd worden en over een tijdje moet het naar buiten, waar we het op de helling afbouwen. Het is beslist niet vrijblijvend wat we hier doen.” Het schip, een jacht van 15 meter lengte, wordt na de bouw verkocht. “De opbrengst daarvan is een deel van onze begroting, dus we zullen het ook netjes moeten bouwen”, aldus Willemsen, die al z’n hele leven boten en bootjes bouwt. De expertise van Jachtwerf Doesburg – waar ook de werkruimte van wordt gehuurd – is ook van belang. Zij geven raad, certificeren het schip uiteindelijk en zitten daarnaast natuurlijk op een kweekvijver van jongens die als ze klaar zijn al ervaring in de botenbouw hebben opgedaan.

De Doesburgse wethouder Willem Bouman is behoorlijk enthousiast over het project, dat tot stand komt in het kader van het Gelders Kleine Steden-beleid. Hij roemt de samenwerking en de niet alleen tot de subsidie beperkte steun van de provincie. Het geld komt uit de provinciale pot waaruit de andere kleine steden uit het project – Culemborg, Zaltbommel, Wageningen en Winterswijk – bijdragen ontvangen.
De voor dit project opgerichte Stichting Bouwen aan je Toekomst wordt gedragen door ROC Graafschap College, 2Switch en woonservice IJsselland. Maar ook gemeente Doesburg en de Provincie participeren.

Het project is overigens al op 1 oktober 2009 van start gegaan. Toen hebben de eerste jongens de scheepshelling schoongemaakt en ontdaan van onkruid, waarna de basis voor het schip in de werkloods werd gelegd. Nu na die eerste bouwfase de contouren van een echt schip herkenbaar zijn, was het een goed moment om dat met een bijeenkomst officieel te starten. Naar verwachting kan het 15 meter lange stalen motorschip in mei naar buiten, waar het op de helling afgebouwd zal worden. “Dit project loopt vier jaar, tot 2011. Dan moet het schip dus klaar zijn”, aldus Bouman.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.