Gemeente Rheden geeft nieuwe afvalcontainers

Alle huishoudens in de gemeente Rheden krijgen dit najaar nieuwe afvalcontainers. De huidige containers zijn volgens wethouder Harriët Tiemens nodig aan vervanging toe.

¨We krijgen steeds meer meldingen van kapotte containers, ze zijn ook al vijftien jaar oud. Daarom hebben we ervoor gekozen alle bakken in één keer te vervangen¨, legt Tiemens uit. Huishoudens ontvangen een nieuwe grijze en groene container en een exemplaar voor oud papier. De oude containers worden opgehaald en verwerkt tot nieuw plastic. De omruiling kost Rheden naar schatting twee miljoen euro, maar dit bedrag was al gereserveerd in de begroting. De afvalstoffenheffing zal niet omhoog gaan, verzekert de wethouder. Alle huishoudens in de gemeente Rheden ontvangen later dit jaar een brief over de vervanging van de containers.

De huidige grijze container van 240 liter wordt verkleind naar 180 liter. Door de beperking van het volume worden inwoners gestimuleerd het plastic afval te scheiden. Sinds afgelopen najaar kan plastic in een speciale zak aan de weg worden gezet. Volgens Tiemens doen inwoners van de gemeente Rheden hier massaal aan mee. Huishoudens van meer dan vier personen krijgen nog wel een grijze container van 240 liter, maar kunnen voortaan geen extra exemplaren meer aanvragen. De gemeente onderzoekt nog of voor plastic afval brengmogelijkheden haalbaar zijn, vergelijkbaar met een glasbak. Er loopt nog een proef met mobiele brengstations.

De vernieuwing van de containers maakt deel uit van het ´Uitvoeringsprogramma Huishoudelijk Afval.´ Doel is de hoeveelheid restafval, het afval dat na scheiding overblijft, de komende vier jaar te verkleinen. Tiemens: ¨Recyclen van afval is beter voor het milieu, maar het scheelt ook in de verwerkingskosten.¨ Rheden zamelt momenteel per inwoner jaarlijks 25 kilo méér aan restafval in dan de landelijke norm aangeeft.

De gemeente Rheden liet een inventarisatie naar haar afvalstromen doen. ¨Vooral op de inzameling van groenafval scoort onze gemeente erg goed¨, zegt de wethouder. Dit is te danken aan de invoering van de Greenbag in 2007. Via deze zak kunnen inwoners tuinafval laten ophalen. Er zijn echter ook nog verbeteringen mogelijk, verklaart Tiemens. ¨We willen bijvoorbeeld de textielbakken meer onder de aandacht brengen en het klein chemisch afval beter in beeld krijgen.¨
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.