Rheden versoepelt welstandsbeleid

Als het aan het college van de gemeente Rheden ligt, kunnen inwoners binnenkort sneller een vergunning krijgen voor kleine bouwplannen als een schuurtje of dakkapel. Het college heeft een nieuwe welstandsnota opgesteld, waarin een aantal regels zijn versoepeld.

De welstandsnota zorgt ervoor dat de kwaliteit van de openbare ruimte in de gemeente Rheden blijft behouden. Het document bevat eisen waar bouwwerken aan moeten voldoen. Momenteel worden bouwaanvragen getoetst door een onafhankelijke welstandscommissie van het Gelders Genootschap. Rheden wil deze toetsing schrappen voor kleine bouwzaken in gebieden die onder het welstandsniveau twee of drie vallen. ¨Uit onze ervaring is gebleken dat in negen van de tien gevallen de welstandscommissie een positief advies geeft¨, legt wethouder Luuk Kuiper uit.

Onder de welstandsniveaus twee en drie vallen onder meer bedrijventerreinen en een aantal woonwijken in de gemeente. De procedure voor een lichte bouwvergunning wordt in deze gebieden met gemiddeld twee weken verkort. Ook de legeskosten van 43 euro komen hier te vervallen. Voor welstandsniveau één, waaronder bijvoorbeeld hoofdwegen en landgoederen vallen, blijven de huidige regels van kracht.

Volgens wethouder Luuk Kuiper was de welstandsnota aan een update toe. ¨De huidige versie stamt uit 2004 en intussen zijn er bestemmingsplannen gewijzigd. Hier hebben we de welstandsnota op aangepast.¨ Op bedrijventerrein De Beemd in Velp moet het straks gemakkelijker worden een vlag met reclame-uitingen op te hangen. ¨Volgens de huidige regels mogen er wel masten staan, maar is het niet toegestaan hier vlaggen in te hangen¨, omschrijft Kuiper het nu nog merkwaardige beleid.
Ook winkelgebieden zijn voortaan niet meer verboden terrein voor vlaggen. ¨We zullen dit niet helemaal vrijgeven, maar er mag méér dan vroeger.¨

Kuiper benadrukt dat de versoepeling niet tot verrommeling van het straatbeeld in de gemeente Rheden zal leiden. ¨We laten het welstandsbeleid niet door onze vingers glippen, we hebben alleen overbodige zaken geschrapt.¨ Het is nog niet bekend wanneer de raad zich over de nieuwe welstandsnota buigt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.