Nieuw project Wonen Plus Rheden

RHEDEN – De Siza Dorp Groep uit Arnhem heeft het project Wonen Plus Rheden opgezet dat per 4 januari 2010 van start is gegaan. De cliënten kunnen nu zelfstandig een woning in Rheden huren en worden daar begeleid door begeleiders van de Klaproosstraat en Koningsland, locaties van de Siza Dorp Groep.

De Klaproosstraat is een woon- en trainingslocatie voor jongvolwassenen in Rheden met een beperking. Er wonen mensen met een verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel of met een beperking vanuit het autistisch spectrum. Manja Lentink, teamleider Klaproosstraat en Wonen Plus Rheden, vertelt dat de bewoners iets met elkaar gemeen hebben: “Zij hebben gemeenschappelijk dat zij aan het onderzoeken zijn welke manier van wonen het beste bij ze past. Wij geven trainingen in huishoudelijke vaardigheden zoals koken, wassen en schoonmaken maar ook hoe om te gaan met je administratie. Daarnaast geven we ook trainingen in sociaal- en maatschappelijke vaardigheden zoals reizen met openbaar vervoer, het bezoeken van officiële instanties, een afspraak maken bij de dokter, leren omgaan met kritiek, leren nee zeggen en vriendschappen aangaan en onderhouden”.

De ervaringen in de Klaproosstraat heeft Lentink in samenwerking met de afdeling Koningsland gebruikt bij het opzetten van het nieuwe project Wonen Plus Rheden. Lentink: “Op de Klaproosstraat zijn we erachter gekomen dat het voor veel cliënten toch nog een te grote overstap was om vanuit de Klaproosstraat helemaal zelfstandig te gaan wonen met alleen Ambulante ondersteuning. Ze vielen tussen wal en schip. Extra zorg is dan moeilijk snel te realiseren maar wel nodig. Met Wonen Plus Rheden kunnen wij dat wel realiseren.”

De cliënten van Wonen Plus Rheden huren zelfstandig een woning in het dorp Rheden en worden daar gemiddeld twee keer per week een uur begeleid, afhankelijk van wat de cliënt vraagt, door begeleiders van de Klaproosstraat en Koningsland, op die specifieke en persoonlijke punten waar zij behoefte aan hebben en wat ook nodig is. Naast deze vorm van ambulante begeleiding, waarbij de begeleider bij de cliënt thuiskomt, is het voor de cliënt ook mogelijk om terug te vallen op de woonlocaties Koningsland en Klaproosstraat. Op de locatie Koningsland kunnen zij daar 24 uur per dag terecht voor vragen, advies of een geruststellend woord. De locatie Klaproosstraat is van 07.00 tot 23.00 uur toegankelijk. Lentink: “Daarnaast kunnen zij daar, op afspraak, ook terecht om een kopje koffie te komen drinken, een hapje mee te eten of eten op te halen. Door de achtervang van de woonlocaties is het ook mogelijk dat zij een paar keer per dag ondersteund kunnen worden bij het zelfstandig doen van hun huishouden of we bieden ondersteuning bij de administratie.”

Nu is het mogelijk dat cliënten, die voorheen niet zelfstandig konden wonen, toch zelfstandig wonen dankzij Wonen Plus Rheden. Wonen Plus Rheden werkt samen met woningcorporatie Vivare omdat de cliënten vaak geen huis kunnen kopen. Monique Janssen, per februari 2010 teamleider van Koningsland: “Vivare heeft nu al drie woningen beschikbaar gesteld. Er wonen nu al drie cliënten van ons zelfstandig.” Het project begint nu te lopen. Lentink: “De mensen zijn er heel blij mee. Als we vertellen dat we een huis voor ze hebben dan is het één en al glim, glim. Ze zijn trots, ze vinden het spannend en zijn een klein beetje onzeker.”
Wonen Plus Rheden biedt de cliënten een extra stap om zelfstandig te gaan wonen. Lentink: “We raden ze wel aan om een dagbesteding te hebben. Dat is heel belangrijk. Twee cliënten van Wonen Plus zijn ook gewoon bijna fulltime aan het werk.”

Mensen die meer informatie willen over het nieuwe project of vragen hebben of zich aan willen melden, kunnen terecht bij het Zorgburo van Siza Dorp Groep via tel. 026 – 3779199 of per e-mail via zorgburo@sizadorpgroep.nl. Langskomen mag ook aan de Kemperbergerweg 139 in Arnhem.

Op de foto: Manja Lentink en Monique Janssen zijn apetrots op Wonen Plus Rheden en stralen op het balkon van de Klaproosstraat – foto Lotte Bienias
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.