Home / Regio / Jachtverbod vanwege koud winterweer

Jachtverbod vanwege koud winterweer

De Provincie Gelderland heeft met ingang van 12 januari een jachtverbod ingesteld vanwege het aanhoudende winterweer. Het verbod geldt niet voor herten en zwijnen.

Het betreft de jacht op wilde eend, houtduif, konijn en fazant-haan. Tegelijkertijd wordt de ontheffingen voor schadebestrijding van grauwe ganzen, kolganzen, knobbelzwanen en meerkoet opgeschort. De jachtsluiting geldt niet voor beheer en schadebestrijding van grotere diersoorten, zoals herten en zwijnen, die goed zijn ingesteld op langdurige kou en sneeuw.

Gedeputeerde Harry Keereweer: “Vanwege de aanhoudende vorst en sneeuwbedekking wordt het steeds moeilijker voor wilde dieren om voedsel te verzamelen. De dieren raken verzwakt door de onrust die door de jacht ontstaat. Voor de provincie Gelderland is dit reden de jacht tijdelijk te sluiten en ontheffingen voor watervogels op te schorten.”

De provincie heeft de gevolgen van het winterweer voor de wilde dieren nauwlettend in de gaten gehouden. Tegelijkertijd heeft de provincie advies gevraagd aan deskundige partijen, onder andere de Vogelbescherming, Faunabeheereenheden Gelderland, de KNJV en het Faunafonds. Mede op grond van deze adviezen hebben Gedeputeerde Staten besloten de jacht per 12 januari te sluiten.

Als de weersomstandigheden voor 31 januari aanzienlijk verbeteren zal de provincie bezien of de sluiting van de jacht moet worden gehandhaafd, nadat opnieuw adviezen bij de betrokken partijen zijn ingewonnen.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.