‘Moordopleiding’ op Het Rhedens

Drie schoten klonken donderdagmiddag in het bos voor de deuren van scholengemeenschap Het Rhedens in Rozendaal. Een politiewagen kwam met loeiende sirene aan. Even later verzamelde zich een aantal mensen in witte overalls rondom een lichaam in het bos. Een moord op Het Rhedens?

Nee, gelukkig niet. Het met bloed besmeurde slachtoffer kon een lach met moeite onderdrukken. In ruil voor het wegstrepen van drie corvee-uren wilde hij best een half uurtje als lijk in het bos liggen. De politieman zette de plaats delict af met rood-wit lint en vertelde iets over de praktijk van een dergelijke moordzaak. Voor de leerlingen was het de aftrap voor de module ‘CSI’, als onderdeel van hun NLT-opleiding.

“In de opleiding NLT, wat staat voor Natuurkunde Leven en Technologie, komt een aantal exacte vakken samen”, legt directeur P. Zonderwijk uit. “We hebben die opleiding nu twee jaar en er is veel belangstelling voor. Het past perfect in een exact vakkenpakket, want het gaat om vakken als scheikunde, biologie en natuurkunde. We werken hierbij ook samen met de HAN en de KU Nijmegen, waar deze opleidingen een gevolg kunnen krijgen.”

Technisch Onderwijs Assistent (TOA) de heer Baas voert het toneelstukje met de leerlingen buiten op. Met een hamer slaat hij twee kogelpunten in een paar bomen. Die moeten de leerlingen vinden tijdens het onderzoek, waarvoor ze zich als echte technisch rechercheurs in witte overalls hijsen. “Het bloed heb ik gekregen van een Lotus-vereniging. Echt nep bloed dus.”
Na deze introductie van de CSI-week gaan de leerlingen een maand lang aan de slag met de technieken die hierbij komen kijken. Zo gaan ze aandacht besteden aan DNA-onderzoek, vingerafdrukken, het met UV-licht zichtbaar maken van sporen en noem maar op.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.