Waterschapsbelastingen stijgen niet in 2010

Dijkgraaf en heemraden van Waterschap Veluwe presenteerden de begroting voor 2010. In het totaal bedragen de kosten voor lopende activiteiten dat jaar 59,3 miljoen, het waterschap gaat daarnaast 55,9 miljoen investeren. Voorgesteld wordt de belastingtarieven voor 2010 gelijk te houden aan die van 2009, er vindt dus geen stijging plaats.

Een uitzondering daarop vormt de belasting voor huiseigenaren. Die wordt wel hoger in vergelijking met het dit jaar per abuis te laag berekende bedrag. Om de belastingen – gelet op de financiële crisis – in 2010 niet te laten stijgen, haalt het bestuur 2,9 miljoen uit de in voorgaande jaren opgebouwde reserves.

De nu berekende tarieven gelden bij gelijkblijvend beleid. Daarbij is het zo dat burgers die moeten rondkomen van minder dan 90% van het bijstandsniveau, kwijtschelding krijgen van de waterschapsbelastingen (watersysteemheffing ingezetenen en zuiveringsheffing). Een aantal partijen in het bestuur van het waterschap wil de kwijtscheldingsgrens voor 2010 verhogen naar 100% van het bijstandsniveau. Dan zal naar schatting 700.000 herverdeeld moeten worden over degenen die die belastingen wel betalen. Kiest het bestuur voor deze beleidswijziging, dan zullen de belastingtarieven met ca. 1% stijgen.

Op de totale investeringen van 55,9 miljoen ontvangt het waterschap voor ongeveer de helft subsidies van andere overheden. Het waterschap zelf bekostigt de investeringen voor circa € 29 miljoen. Deze investering wordt over een aantal jaren afgeschreven en drukt daarom maar voor een klein deel op kosten voor 2010. Een derde van de investeringen wordt gebruikt voor vernieuwen en verbeteren van verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties in het gebied. Het gaat onder andere om verbeteringen die leiden tot besparingen op energie en gebruikte materialen. Die uitgaven kunnen door de besparingen in de komende jaren worden terugverdiend.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.