Verhalen over verzet en jodenvervolging

Voor een speciale ‘Bevrijdingskrant’ in april 2010 zijn de Stichting Velp voor Oranje en het Comité 4 Mei Velp op zoek naar verhalen van en over (joodse) Velpenaren en Rozendalers en (joodse) mensen die ondergedoken hebben gezeten in deze dorpen.

Ook zijn ze op zoek naar verhalen over degenen die de onderduikers een schuilplaats boden of op een andere wijze bij het verzet betrokken waren. Alle verhalen daarover zijn welkom. U kunt uw verhaal zelf opschrijven en naar hen toesturen. U kunt ook opbellen. Dan schrijven zij uw verhaal op.

Behalve naar verhalen zijn ze op zoek naar foto’s (hoe klein ook) of films die in de oorlogsjaren zijn gemaakt. Ze komen de foto’s ophalen, ze worden gescand en zo mogelijk de volgende dag weer bij teruggebracht.
Velp voor Oranje en het Comité 4 Mei Velp hebben het voornemen om een selectie van de verhalen en foto’s te publiceren in een boek, dat in de loop van 2010 wordt uitgegeven. In dat boek willen ze tevens de namen van alle joodse Velpenaren en Rozendalers opnemen die de oorlog niet hebben overleefd. Hoe komen ze aan die namen? Is iemand bereid dat voor hen uit te zoeken?

Gety Hengeveld van Velp voor Oranje: “Vraag dus uw vader of uw moeder, opa of oma om hun verhaal aan ons te vertellen. We hebben gemerkt dat velen tot nu toe zwegen over hun (verschrikkelijke en spannende) ervaringen in de oorlog. Misschien dat het opschrijven van een verhaal oplucht. Misschien dat het vertellen van een verhaal aan een buitenstaander makkelijker gaat.”

U kunt verhalen sturen naar: Stichting Velp voor Oranje (Gety Hengeveld), Gravin Adalaan 2, 6882 AK Velp of naar info@velpvoororanje.nl. En bellen naar: 026-3610600.

Bij de foto: Velpse kinderen op een Engelse jeep van de bevrijders in de Hoofdstraat van Velp op 16 april 1945. (Foto: NIOD) 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.