Staatssecretaris geeft groen licht voor IJsselsprong

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft het licht op groen gezet voor de rivierverruimende maatregelen van het project IJsselsprong. Een deel daarvan wordt uitgevoerd op Brummense grondgebied.

Eind november besloot het kabinet al om 29,5 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het ambitieuze project in de regio Zutphen-Brummen. De stuurgroep IJsselsprong en Waterschap Veluwe reageren verheugd op het besluit.

Het project IJsselsprong beslaat het grondgebied van de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen, ten westen van de IJssel. Hier wordt geïnvesteerd in woningbouw, infrastructuur, natuur en de bescherming tegen hoge rivierafvoeren. In het kader van het project Ruimte voor de Rivier worden er in Brummen en Voorst twee dijken verlegd. De extra bijdrage van het Rijk is bestemd voor de aanleg van een buitendijkse geul in de Tichelbeeksewaard bij Zutphen. De regio wil deze maatregelen aangrijpen om het gebied ten westen van De Hoven duurzaam en klimaatbestendig te ontwikkelen. De plannen voorzien in de bouw van nieuwe woningen, de ontlasting van dorpskernen van doorgaand verkeer en de aanleg van een hoogwaardige ecologische verbinding tussen de Veluwe, de Graafschap en de Achterhoek.

Cortenoever
De beslissing van de Staatssecretaris betekent voor Waterschap Veluwe dat het verder kan met de uitwerking van de aangeboden voorkeurs-alternatieven voor de dijkverleggingen in Cortenoever en Voorsterklei. Beide dijkverleggingen maakten al deel uit van het landelijk programma Ruimte voor de Rivier en zijn opgenomen in het plan IJsselsprong. Daar komt de geul in de Tichelbeeksewaard nu bij.
De Staatssecretaris heeft met deze beslissing de plannen op hoofdlijnen goedgekeurd. Nu kan het waterschap verder met de detaillering van de plannen en de inrichting van het gebied. Hiervoor start het waterschap een gebiedsproces: met de gemeenten en de provincie, maar ook met belangengroepen en bewoners/eigenaren van de gebieden worden wensen naar elkaar uitgesproken. Het waterschap verzamelt alle wensen en probeert deze in de inrichtingsplannen te verwerken.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.