Medisch Centrum Rheden feestelijk geopend

RHEDEN – Vorige week zaterdag werd het fonkelnieuwe Medisch Centrum Rheden aan de Haverweg officieel geopend. Met enkele toespraakjes, een drankje en een hapje en het vrolijke openen van een grote cadeaudoos door burgemeester Petra van Wingerden, werd een eind gemaakt aan het officieuze gebruik van het centrum. In het pand kunnen de bewoners van Rheden, De Steeg en Ellecom terecht voor een bijzonder breed scala aan eerstelijns (en vrij toegankelijke) gezondheidszorg.

Er gebeuren al heel mooie dingen. Alle gebruikers noemen spontaan de praktische en prettige samenwerking, de korte lijnen en het gemak om even bij elkaar binnen te lopen voor overleg. Dwarsverbanden worden in de wandelgangen gelegd. “Dan kunnen wij wel wat doen samen,” zegt de logopediste tegen de diëtiste. “Ik ben heel wijs met de manueel therapeut die hier zit,” stelt de registerpodoloog. “Voor een spoedrecept ren ik even naar beneden, dat kon voorheen niet. We kunnen de patiënt nu beter bedienen,” vertelt een doktersassistente heel service-gericht. “Uitleggen hoe iets werkt via de telefoon gaat niet,” verklaart een apothekersassistente, duidelijk gebarend met haar handen naar iemand van de thuiszorg STMG. “Instructie aan een ziekenverzorgende over het gebruik van bijvoorbeeld een bloedsuikermeter, dat moet je gewoon laten zien.” Alle moderne communicatiemiddelen ten spijt: er gaat blijkbaar ook in de 21e eeuw nog steeds niets boven ontmoetingen van gezicht tot gezicht. “Persoonlijk contact is beter dan de telefoon. Het is leuker, sneller en je schakelt makkelijker om,” beaamt een fysiotherapeute. “Ik ben echt gelukkig,” voegt ze er stralend aan toe. De vijf grote schilderijen van de Rhedense kunstenares Bianca van ’t Wout dragen nog eens extra bij aan de aangename sfeer in het pand.

Dokter Bekkering, voorzitter van de stichting van huurders- zorgaanbieders, maakte in zijn toespraak melding van ‘gemengde gevoelens’. “Weemoed omdat de praktijk-aan-huis definitief geschiedenis is. Bewondering voor Henk Spoor die het heeft aangedurfd om het stilliggende project op geheel eigen wijze vlot te trekken. Nieuwsgierigheid naar de toekomst. Trots op het bereikte resultaat: zoveel disciplines bij elkaar vind je niet overal of op deze manier. En niet in het minst: respect en waardering voor de direct omwonenden van het centrum; zij ondervinden immers de dagelijkse consequenties van onze vestiging hier. Elders wekt de ontwikkeling van een medisch centrum nog wel eens de irritatie van omwonenden, hier heeft men ons het leven niet zuur gemaakt. Kennelijk bezit de Rhedense bevolking het vermogen om het algemene belang boven het eigen belang te laten gaan. Alle lof!” Sterker nog: de buren houden een oogje in het zeil, heeft eigenaar/ ontwikkelaar Spoor al gemerkt.

De burgemeester onderstreepte dat het dorp Rheden de primeur van een dergelijk breed opgezet Medisch Centrum in de gemeente heeft. “Je hoeft het dorp niet meer uit voor eerstelijns zorg,” vatte zij samen. In het centrum zijn de volgende (para-)medische disciplines te vinden: huisartsen, de apotheek, vier facetten van podozorg (erkend podoloog, medische pedicure, huidtherapie en orthopedische schoentechniek), psychologie voor volwassen, psychologie voor kinderen, fysiotherapie, logopedie (twee praktijken met verschillende accenten), ergotherapie, diëtiste, bloedafname van het huisartsenlaboratorium SHO, het kantoor van de stichting Thuiszorg Midden Gelderland (voor de coördinatie van verzorgenden, ziekenverzorgenden, verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen) en het trainingscentrum RheFit. Er is nog een ruimte onbezet. Eigenaar/ontwikkelaar Henk Spoor zet er een basisinventaris in en vijf kasten. “Deze ruimte kan per dag gehuurd worden,” legt hij uit. Belangstellende aanbieders van andere vormen van eerstelijns gezondheidszorg kunnen dus nog aanhaken bij het Medisch Centrum Rheden – foto Marc Pluim

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.