zaterdag 27 november 2021 | WEEK 47 |
HomeArnhemSP en VVD: geen verslechtering leefbaarheid

SP en VVD: geen verslechtering leefbaarheid

De Gelderse fracties van SP en VVD willen dat de gevolgen van de toename van het aantal goederentreinen op de spoorlijn tussen Arnhem en Deventer binnen de perken blijven. Het Rijk is verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan en moet ook werken aan compenserende maatregelen, zoals de aanleg van tunnels en gevelisolatie. Die uitspraak volgt ook uit de motie die afgelopen woensdag door de hele Provinciale Staten van Gelderland is aangenomen. Overigens hebben SP en VVD dit onderwerp al eerder in de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Rheden op de agenda
gezet.

Het Rijk wil het aantal goederentreinen door Nederland gaan herverdelen.
Uit dit Programma Hoogfrequent Spoor blijkt dat er een groter aantal goederentreinen op de Ijssellijn gaat rijden: van twintig per dag nu naar zestig a negentig treinen per dag over enkele jaren. Daardoor worden de problemen in aanliggende plaatsen zoals Arnhem, Velp en Dieren groter.
De spoorlijn wordt moeilijker oversteekbaar, er ontstaan problemen met trillingen en de bereikbaarheid van deze plaatsen zal verslechteren.

De Gelderse coalitiepartijen CDA, PvdA en CU hadden de provinciale inzet voor de onderhandelingen over dit programma op de Statenagenda gezet.
Zij wezen alleen op de toename van overlast door geluid en trillingen en het feit dat het Rijk verantwoordelijk is voor de maatregelen als de maximumnormen voor het milieu worden overschreden. VVD en SP dienden daarop een motie in die erop wees dat ook bereikbaarheid van de plaatsen wordt verslechterd en er barrières in de dorpen ontstaan wanneer de spoorbomen meer dicht dan geopend zijn. Daarnaast wezen beide fracties op de verantwoordelijkheid van het Rijk: wie de schade veroorzaakt mag het zelf oplossen.

Uiteindelijk werden beide moties in elkaar geschoven. Daarmee hebben Provinciale Staten zich ook over de bereikbaarheid en barrièrewerking uitgesproken en is het nu ook duidelijk dat het Rijk ook aanvullende maatregelen moet nemen.
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0214608_Narrenkap.jpg

Prins Kevin geïnstalleerd bij de Narrenkap

VELP - Met een grootse openingszitting heeft Carnavalsvereniging de Narrenkap uit Velp op zaterdag 6 november het seizoen geopend. Er werd afscheid genomen van prinses Mariëtte en kennisgemaakt met Prins Kevin en zijn gevolg, die zich met een spetterende opkomst presenteerden.

0215786_Politie_5.JPG

Buitenspiegel vernield

BRUMMEN - Tussen vrijdag 19 november 20.00 uur en zaterdag 20 november 8.00 uur is in Brummen de buitenspiegel van personenauto vernield. De zwarte Volvo XC90 stond toen geparkeerd aan de Zutphensestraat.

0215024_Wegwerkzaamheden.jpg

Velperbroek twee nachten afgesloten

VELP - Knooppunt Velperbroek en de verbindingswegen zijn in de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 november en van donderdag 25 op vrijdag 26 november tussen 20.00 en 05.00 uur afgesloten. Rijkswaterstaat voert dan onderhoudswerkzaamheden, voornamelijk asfaltering, uit aan de A12 op het knooppunt. Het verkeer wordt omgeleid en

0215249_Wintermarkt_Brummen.jpg

Wintermarkt in de Pancratiuskerk

BRUMMEN - In de Pancratiuskerk en het naastgelegen Snuffelschuurtje 2.0 in Brummen wordt zaterdag 27 november de jaarlijkse wintermarkt gehouden. Van 10.00 tot 15.00 uur kunnen bezoekers struinen tussen de kraampjes met allerlei leuke en lekkere spulletjes. Zo zijn er adventskransen, kerststukjes en graftakken, glas- en servieswerk, breiwerk en kinderspeelgoed.

Ombudsteam PvdA in actie bij Repair Café

VELP - Zaterdag 27 november is het Ombudsteam van de PvdA Rheden weer in De Poort in Velp. Zij zijn daar van 14.00 tot 16.00 uur, gelijktijdig met het Repair Café, om mensen te helpen die een probleem hebben. Dit kan gaan over contacten met de overheid en maatschappelijke organisaties.

0215158_Max_Stemerdink_wint_NK_in_Genk.jpeg

Max Stemerdink pakt zijn eerste kartoverwinning

DE STEEG – Dat is nog eens je seizoen op een goede manier afsluiten: twee racewinsten en de eerste dagzege in je carrière. Logisch dat karter Max Stemerdink glunderend zijn verhaal deed op het circuit van Genk. Daar was de 17-jarige karter uit De Steeg zondag de beste in de