Koning Winter zorgt voor ijspret

HOENDERLOO – Het heeft amper twee nachten goed gevroren, maar in Hoenderloo kon er woensdagmiddag al worden geschaatst. Dankzij de inspanningen van eigenaar Marcel van Ark ligt er een mooi ijsbaantje voor zijn cafetaria De Zevensprong.

Het is al een jaar of zes, zeven geleden dat Van Ark voor het eerst op het idee kwam een ijsbaan aan te leggen. De eerste keer kreeg hij daar nog wel wat commentaar op, “ze dachten dat het me niet zou lukken”, maar toch kwam er een mooi baantje op het weitje voor De Zevensprong. Met de ervaring die Van Ark in de loop der jaren opdeed, is het hem dit jaar gelukt weer een schitterende, spiegelgladde ijsbaan aan te leggen.

De vorst overviel Van Ark wel een beetje. “Ik heb het hele terrein nog niet vlak en kon alleen het voorste deel benevelen voor de ijsbaan. Daarom is de baan dit jaar maar zo’n 300 vierkante meters groot, in plaats van zo’n 900.” Dat mag de pret echter niet drukken. De kinderen die woensdagmiddag de ijzers hebben ondergebonden, genieten van het ijs en schaatsen fanatiek hun rondjes – bij de één gaat dit iets soepeler dan bij de ander.

De ijsbaan is ideaal voor Hoenderloo. “In het dorp is verder weinig te doen voor de kinderen, zeker in de winter als je niet kunt buitenspelen. We hebben ook geen water in Hoenderloo, dus om te schaatsen moet je maar geluk hebben dat je ouders meewillen naar het kanaal of het Jachtslot.” De baan bij De Zevenspong is een uitkomst: het ligt centraal in het dorp, is veilig en vanuit de cafetaria is er zelfs een beetje toezicht. De kinderen van de Kakelhof komen ook al jaren een ochtend of middag schaatsen en Van Ark organiseert, als dat kan, wedstrijdjes voor de jeugd.

Als het aan Van Ark ligt, pakt hij het volgend jaar wat professioneler aan. “Nu ben ik twee nachten in de weer geweest om de baan op te spuiten. Ik wil een folie neerleggen met drainagesysteem. In de zomer heb ik dan een grasveldje en ’s winters laat ik het terrein vollopen voor de ijsbaan.” In de cafetaria staat een ‘ijsbaanpot’ waarin men een gift achter kan laten. Van Ark is echter niet van plan de opbrengst hiervan te besteden aan de baan zelf. “Dat hoort bij de zaak, dat betalen we zelf. Ik denk dat we het gaan gebruiken voor wat leuke extra’s, zoals verlichting en een radio of beker voor bij de wedstrijden.” Waarom Van Ark dit allemaal doet? “Ik vind het leuk iets voor een ander te doen, iets nieuws op te zetten. Ik kan zelf helemaal niet schaatsen …”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.