Nederlands Elektriciteits Museum bestaat 35 jaar

HOENDERLOO – Deze maand is het vijfendertig jaar geleden dat Ir. Marcel A. Ritmeester met zijn zoon het Nederlands Elektriciteits Museum stichtte. Aanvankelijk stond dit Museum in Nijkerk maar sinds 1995 is het Museum in Hoenderloo gevestigd. Ter gelegenheid van dit jubileum houdt het Museum open huis op zaterdag 19 december van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 20 december van 13.00 tot 17.00 uur.

Ritmeester: “We houden open huis omdat het ons opviel dat veel mensen uit de regio nog nooit in het museum zijn geweest. Nu bieden wij de gelegenheid om het Museum een keer van binnen te bekijken. Wat heel bijzonder is tijdens het open huis, is dat alle oude machines draaien. We hebben een eigen elektriciteitscentrale waarmee we zelf stroom opwekken voor het Museum.”

Het grootste gedeelte van het museum is gericht op het gebruik van elektriciteit in het huishouden, vanaf de eerste toepassing, zo’n 100 jaar geleden, tot heden. Het belang van het Museum is groot. Ritmeester: “Twintig jaar geleden waren er nog vier musea in Nederland op het gebied van elektrotechniek, maar nu is het Nederlands Elektriciteits Museum nog maar het enige museum op dit gebied. Dat is jammer! De interesse van jongeren in elektrotechniek neemt van jaar tot jaar af. Dat werkt door naar het bedrijfsleven en dat zou op den duur beteken dat we bijna geen elektriciens hebben. Daarom is het belangrijk om jongeren te interesseren voor techniek.” In het Museum in Hoenderloo kunnen de jongeren, maar ook ouderen, alles leren over de techniek en kan er binnen een half uur uitgelegd worden hoe een machine werkt.

Om het Museum draaiende te houden, zijn de medewerkers op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De meeste vrijwilligers zijn al oud en gaan er binnenkort mee stoppen. Ritmeester: “het zou ontzettend zonde zijn als het Museum niet meer voort kan bestaan.” Iedereen uit de regio kan aankomend weekend gratis een kijkje nemen in het bijzondere Museum aan de Krimweg 21 in Hoenderloo.
 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.