Monument onderduikershol

Door een drietal mensen, dat erbij was tijdens de oorlog, is woensdagochtend in de bossen van Middachten in De Steeg een monument onthuld nabij de plaats waar van april 1943 tot februari 1944 een hol in het bos was, waar mensen verborgen werden gehouden voor de Duitse bezetters.

Gedurende die gehele periode was de Joodse familie Van Baaren uit Dieren woonachtig in het hol. Dat werd gegraven op initiatief van en mede door Dierenaar Tieme Beuving. Die bekommerde zich om het lot van de ‘jodenmeester’ Van Baaren, die zich met zijn gezin moest melden voor deportatie en geen onderduikplaats had kunnen vinden. Beuving hielp het gezin door een geïmproviseerde schuilplaats in het bos te creëren. Vele mensen uit Dieren en Ellecom hielpen de onderduikers, met gevaar voor eigen leven. Niet alleen de familie Van Baaren verbleef er, ook de familie Levie uit Dieren vond er een tijdje onderdak, evenals enkele geallieerde piloten op doorreis naar Engeland, na te zijn neergeschoten.

Verraad zorgde er voor dat het onderduikhol werd ontdekt en de familie Van Baaren verdween via Kamp Westervork naar Auschwitz, waar de ouders werden vergast en de kinderen later omkwamen.

Enkele jaren geleden werd het schuilhol weer deels opgegraven en ontstond bij Middachten het idee om een gedenksteen te plaatsen. Ook Tieme Beuving ijverde daar voor. Helaas mocht hij de onthulling op 16 december niet meer meemaken. Hij overleed in de nacht voorafgaand aan dat moment. In overleg met de familie werd besloten de onthulling door te laten gaan. De onthulling gebeurde door voormalig bewoner de heer Levie en mevrouw Bosman, één van de vrouwen die met gevaar voor eigen leven de onderduikers hielp door levensmiddelen te brengen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.