Verhuizing door bestemmingsplan noodzakelijk

Een aantal mensen dat nu in het industriegebied Eerbeek-Zuid woont, zal hier in de toekomst niet kunnen blijven. Bij het up to date brengen van het bestemmingsplan is gebleken dat op verschillende locaties de combinatie wonen en industrie wettelijk niet is toegestaan.

In het gezoneerde industriegebied Eerbeek-Zuid staan 71 woningen, die in het verleden in gebruik waren als bedrijfswoning. Voor een bedrijfswoning gelden andere wetten, met name op het gebied van geluidsoverlast. Bij het up to date brengen van het bestemmingsplan bleek dat diverse woningen, die niet meer als bedrijfswoning in gebruik zijn, niet als woonhuis mogen worden gebruikt.
Bij het opstellen van het bestemmingsplan is geprobeerd zoveel mogelijk woningen buiten het gezoneerde gebied te laten vallen. Dat wil zeggen dat deze huizen ver genoeg van de industrie verwijderd liggen om binnen de geluidsnorm te blijven en dat de grens van het industriegebied ‘om deze huizen heen’ gelegd kan worden. Bij een aantal huizen, achttien om precies te zijn, is dit niet mogelijk. De huidige bewoners kunnen hier dus niet blijven. Ze hoeven niet op stel en sprong het huis uit, maar krijgen hier tien jaar de tijd voor. Volgens Miriam Peters van de gemeente Brummen is dat weliswaar wrang, maar niet te omzeilen. “Het gaat soms om een verschil van 1 dB waardoor de buren wel kunnen blijven en jij niet. We moeten ons aan de wettelijke geluidsnormen houden.” De betreffende huizen mogen wel worden gebruikt als bedrijfswoning, de bewoner dient dus een verband te hebben met het naastgelegen bedrijf, of kunnen een andere bestemming krijgen, zoals kantoor. Momenteel zijn vijftien van de betreffende woningen nog in bezit van een bedrijf, drie zijn eigendom van particulieren. Overigens heeft het updaten van het bestemmingsplan en de verlegging van de grens van het industriegebied geen gevolgen voor de bestaande industrie.
Voor de recreatiewoningen aan de Tullekenweg wordt een apart bestemmingsplan opgesteld.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.