Dorpskern Soeren krijgt metamorfose

In de kern van Laag-Soeren komt een dorpsplein met een verkeersplateau. De omgeving van café-restaurant De Harmonie aan de Harderwijkerweg moet een centrale ontmoetingsplek worden. Als alles volgens plan verloopt, wordt het dorpsplein al in 2010 aangelegd.

De gemeente Rheden werkt in de voorbereidingsfase nauw samen met de Stadsregio Arnhem Nijmegen. ¨Na onderzoek van de Stadsregio bleek dat er in Laag Soeren veel mogelijkheden zijn om de dorpskern te verbeteren¨, legt wethouder Hans Elsenaar uit. De Stadsregio zal een belangrijk deel van de kosten betalen. De gemeente Rheden heeft de provincie om financiële steun gevraagd. ¨De provincie moet nog een toezegging doen, maar het is voor 99 procent rond¨, verzekert de wethouder. Ook Rheden zelf zal een duit in het zakje doen. Volgens Elsenaar moet het plein vooral ´van de mensen´ worden. De gemeente zorgt voor de aankleding van het gebied, de Soerenaren mogen nadenken over activiteiten. ¨Bijvoorbeeld een aubade door schoolkinderen op Koninginnedag of een tent met oliebollen en glühwein in de winter¨, blikt Elsenaar alvast vooruit. De eigenaar van De Harmonie, belangenvereniging Soerens Belang en de omwonenden worden bij de plannen betrokken.

Bij het nieuwe plein komt tevens een verkeersplateau om de snelheid van het verkeer op de Harderwijkerweg te remmen. Laag Soeren kampt met een toenemende verkeersdrukte. Elsenaar heeft echter goede hoop dat de rondweg om het dorp er na een uitzichtloze strijd met de gemeente Brummen toch zal komen. ¨We hebben vorige maand overeenstemming bereikt met de gemeenten Brummen en Apeldoorn over de locatie van de rondweg.¨ Het gaat volgens de wethouder om het oorspronkelijke plan, waarover eerder veel ophef ontstond. ¨De gemeente Brummen ziet nu andere mogelijkheden, onder meer omdat ze bij Eerbeek gaat bouwen.¨ Volgens Elsenaar trekt de provincie vijf ton uit voor de voorbereiding van de rondweg. ¨In het voorjaar zullen we gaan lobbyen om geld te krijgen voor de uitvoering.¨
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.