Insprekers uiten forse kritiek op nieuwe plannen RiverStone

Het college maakte onlangs bekend 130 tot 140 woningen in de uiterwaarden tussen Rheden en Velp te willen bouwen. ¨Onverantwoord¨, noemde Martin Idema van de Stichting Behoud Karakter Velp de plannen van het college. ¨De gemeente zit bij de projectontwikkelaar op schoot. De ontwikkelaar heeft de regie in handen, ten koste van andere belangen.¨ Idema riep op de besluitvorming uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. ¨Er is een behoorlijke kans dat de raad straks een andere samenstelling krijgt.¨ Wethouder Luuk Kuiper liet weten hier weinig voor te voelen. ¨Deze raad moet de verantwoordelijkheid voor RiverStone nemen.¨

Wim Knol van Natuurmonumenten stelde dat de gemeente een ´gevaarlijke weg´ is ingeslagen. ¨Er wordt straks in een kwetsbaar gebied gebouwd en dit maakt de weg vrij voor soortgelijke projecten. We hebben het idee dat de gemeente de kip met de gouden eieren slacht.¨ Knol gaf verder aan dat in het voorstel van het college onvoldoende aandacht voor compensatie van de natuur is. ¨Er wordt gesproken over een landschapsfonds, maar dit is onvoldoende uitgewerkt.¨ Volgens wethouder Harriët Tiemens laat een Groenfonds nog op zich wachten, omdat dit juridisch gezien een lastige kwestie is. In het eerste kwartaal van 2010 moet het fonds gereed zijn. Kuiper benadrukte dat woningbouw de middelen levert om de rommel van de oude steenfabriek op te ruimen. ¨We hebben gekozen voor een gering aantal woningen met beperkte recreatie. Er komt geen tweede Ahoy.¨ Knol plaatste vraagtekens bij de woorden van de wethouder. ¨Het opruimen van de rommel kan al voor 200.000 euro.¨

Volgens inspreker Willem van Katwijk uit Velp spreekt de gemeente met het plan RiverStone haar eigen visie voor de Groene Wig tussen Velp en Rheden tegen. Doel van deze visie is het versterken van de kwaliteit van het landschap. ¨In dit plan staat dat verstorende elementen niet gewenst zijn, maar er komen kille woonblokken van vier hoog¨, sprak Van Katwijk. ¨Ook is verkleining van het landschap niet gewenst. Waarom dan een achtste woonkern in dit landschap?¨ Volgens Kuiper komen er maximaal twee tot vier woonlagen en geen kille woonblokken. ¨RiverStone wordt ook geen achtste dorp, dit is ook niet onze ambitie.¨ Ook de Engelse naam van het bouwplan moest het bij Van Katwijk ontgelden. ¨Straks wil men een communitycenter, swimmingpool en shopping-mall. Dit is een real disaster-scenario!¨ Het IVN sprak eveneens over een disbalans tussen het bouwplan en de Groene Wig. Stichting Behoud Historische Landgoederen Oostelijke Veluwezoom vroeg om een maatschappelijk debat over RiverStone. ¨Het is een enorm project dat bovendien onomkeerbaar is. Alleen via een debat kan er een degelijke keuze worden gemaakt tussen een Dubai aan de IJssel of een natuurgebied.¨
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.