Politie pakt diefstallen uit auto’s aan

Josine Tiemessen, één van de projectleiders: “De aanpak van het project draait vooral om extra alertheid. Die werkt naar twee kanten. Allereerst willen we dat mensen zich gaan realiseren waar autokrakers op uit kunnen zijn. Wij zien dat dit in bijna alle gevallen om navigatiesystemen gaat. Die apparaten zijn makkelijk uit de auto te halen, ook als je deze bij huis parkeert. Eén van de adviezen is om de zuignap-afdruk van het navigatiesysteem van de voorruit te vegen. Ook is het aan te raden het handschoenvakje open te laten zodat men kan zien dat er geen waardevolle spullen in de auto liggen. Daarnaast vragen we buurtbewoners alert te zijn op verdachte zaken in hun wijk. Wat gebeurt er ’s avonds buiten de deur? Zie je iets geks tijdens het uitlaten van de hond? Bel dan direct de politie, dan kunnen wij die meldingen onderzoeken.”

Tot 1 november van dit jaar zijn er in 2009 in totaal 73 autokraken gepleegd in Doesburg. Vooral auto’s die staan geparkeerd op openbare parkeerplaatsen zijn vaak het doelwit van de inbraken. Parkeerplaats de Bleek scoort het hoogste wat betreft autoinbraken. Inbraken vinden voornamelijk plaats in de nacht en dan met name op de donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Soms gaat het daarbij om diefstallen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Het uit de auto halen van navigatieapparatuur of laptops is al voldoende. Dat lijkt een open deur, maar gelet op het aantal diefstallen uit auto’s is dat het niet. Ook als de auto onder de carport of op de oprit is geparkeerd, vormen ze een doelwit voor autokrakers. In het verleden heeft de politie wel vaker dit soort acties opgepakt. Ook initiatieven zoals ‘Niets er in, niets er uit’ vragen aandacht voor dit soort diefstallen. Met deze actie wil de politie extra aandacht vragen voor de vele auto-inbraken en de mensen bewust maken van het feit dat ook zij een auto-inbraak kunnen voorkomen.

Flyeracties
Op 3 december 2009 heeft de politie een flyeractie gehouden op verschillende openbare parkeerplaatsen in Doesburg. Het doel van deze actie was om bewoners te attenderen op het politieproject. “Op deze actie werd enthousiast gereageerd door automobilisten” aldus Tiemessen. Naast de flyeractie zal de politie ook op andere, niet nader aan te duiden manieren, in de wijken aan de slag gaan om diefstallen te voorkomen. Overigens kan ze dat niet alleen. Nadrukkelijk worden wijkbewoners uitgenodigd bij vermeende ongeregeldheden contact met de politie op te nemen op nummer 0900 – 8844. Daarmee zal ook de pakkans van de daders worden vergroot.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.