Logo Regiobode online
Vóórstanders van Ellecomse boerderij
 
Geplaatst op: 12-11-2017

ELLECOM - Een groep Ellecommers stoort zich aan de enorme negatieve publiciteit die het verplaatsen van de boerderij van de Ellecomse familie Arends krijgt. Het is daarom tijd voor een positief geluid uit hun mooie dorp, vinden zij. Vandaar dat Bernadette Hakken, Ilse Liet en Roos de Jong (foto) zaterdag met een eigen kraampje naast de tegenstanders op het Dierense Callunaplein stonden. Ze legden aan iedereen die het wilde horen uit dat ze juist erg blij zijn met de verplaatsing van twee boerderijen naar één plek. Een veilige en duurzame oplossing volgens hen. Hun motto: Veel Ellecommers zeggen Ja! voor een nieuwe duurzame boerderij!

"We hadden eerder moeten beginnen", verzucht Bernadette Hakken. "Nu is de hele discussie al enorm verzuurd en bepaald door de tegenstanders. Het woord megastal is door hen ook misbruikt. Wat er gebeurt, is dat twee veebedrijven worden samengevoegd en met hooguit dertig koeien wordt uitgebreid."

Dat levert een grote veeboerderij op, maar ook veel voordelen. Vandaar dat Hakken, Liet en De Jong in actie komen. De tegenstanders - volgens de dames ook vooral veel mensen die helemaal niet uit Ellecom komen - verzuimen de vele voordelen van de verplaatsing van twee bedrijven naar één nieuwe locatie te benoemen.

Ze sommen op: De nieuwe boerderij komt verder van de Ellecomse huizen te liggen. Het aantal verkeersbewegingen, zeker door het dorp, waar ook kinderen spelen, neemt fors af. Dit komt doordat twee boerenbedrijven samengevoegd worden. Er vindt na de verplaatsing nauwelijks nog landbouwverkeer door Ellecom zelf plaats. Minder druk op de volksgezondheid, omdat nieuwe locatie verder bij de huizen vandaan ligt. Meer ruimte voor natuur én boerenbedrijf. Kans voor mooie herinrichting van de locaties Eikenstraat 3 en Buitensingel 60 en daarmee verbetering van het dorpsaanzicht. Minder vervuiling van de bronbossen nabij Borghkeppel. Toekomstgerichte natuurvisie voor het hele gebied. Behoud van de cultuurhistorische boerenerfopzet en tenslotte: Ontwikkeling nieuwe natuur achter erf Borchkeppel en de aanleg van een poel en een natuurstrook bij Avegoor.

Volgens het drietal heeft de familie Arends veel passie voor haar dieren en gaan ze goed met haar tijd mee. "De nieuwe boerderij wordt een duurzaam en eigentijds boerenbedrijf. Als zoon Richard in de toekomst het stokje over gaat nemen is hij alweer de vierde generatie boer in de familie. De familie pacht op landgoed Middachten ruim 125 hectare grond."

Storend vinden ze het dat veel mensen van buitenaf zich over deze verplaatsing een negatieve mening hebben gevormd. Dit terwijl ze niet voldoende op de hoogte zijn van de positieve effecten en dat iedere andere optie slechter is. Bovendien, welke nadelen ondervinden niet Ellecommers nu eigenlijk? Immers ook de milieu-effectrapportage (MER) is positief over deze verplaatsing. En dat zijn ook veel inwoners van het dorp. Ze haalden al 123 steunbetuigingen op. "Van alleen maar inwoners van het dorp", aldus Bernadette Hakken. "We hebben nog veel meer handtekeningen van voorstanders, maar die komen van buiten het dorp, dus die hebben we op een aparte lijst gezet." - foto: Wencel Maresch
 

Vóórstanders van Ellecomse boerderij Klik om te vergroten
 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Verwante artikelen
 
Advertentie:
autobedrijf RonaldsmeijerJDI
 
Reacties
 
Ernst Bos

Jammer dat de voorstanders het zo persoonlijk maken. Het comité tegen de megastal maakt er veel werk van, maar dat kan niet anderes als je in dit stadium het schip nog wilt keren. In het algemeen vind ik dat het comité (ik ben er geen lid van) de discussie behoorlijk genuanceerd en zakelijk voert op basis van argumenten. Het is ieders recht om het daarmee niet eens te zijn. Er zijn echterheel veel bezwaren in te brengen tegen een melkveehouderij van deze omvang en van dit type.

Dat de dieren beter af zijn in een moderne stal staat niet ter discussie. Wel dat het voor koeien wel eens beter kan zijn, dat ze ook eens buiten komen. Welzijn en gezondheid is niet hetzelfde. Hoewel de stal relatief emissie-arm is, gaat het wel om heel veel dieren, die met elkaar volgens de laatste berekeningen toch een kleine 3000 kg ammoniak de stal uitblazen (de mest die op het land wordt uitgereden is hierbij niet meegerekend). Van die bijna 3000 kg ammoniak komt onvermijdelijk een groot deel terecht in de aangrenzende percelen extensief grasland, de uitlopers van het bronbos en de beplanting langs de beek. Dat worden heel veel bramen en brandnetels in plaats van flora en fauna die je verwacht bij het aangegeven type grasland.

De natuurstrook/waterberging  langs Avegoor lijkt heel leuk. Hiervoor wordt echter een deel van het extensieve grasland opgeofferd. De kans is groot dat deze waterberging heel snel veranderd in een algenrijke poel door de inwaaiende ammoniak en het elzenblad uit het aangrenzende bos. Er zijn zat voorbeelden waar hetzelfde gebeurt als het water onvoldoende doorstroomt. De natuur trekt hier in elk geval aan het korste eind.

Als je nu bij de beek komt zie je dat percelen (aangemerkt als extensief grasland) zijn opgehoogd en uitgevlakt, zodat er straks gemakkelijker met grote machines gewerkt kan worden. Alle bomen langs de beek zijn ontdaan van de laagste takken. Dat werkt gemakkelijk, maar het gaat wel ten koste van de dekking voor het wilt en voor ijsvogels is het wachten tot er een boom omvalt voordat ze weer op deze plek kunnen vissen. Als ik dit zie, krijg ik direct bedenkingen bij de natuurdoelen bij het plan van deze 'boerderijverplaatsing'. Voorlopig zie ik niet dat landschap en natuur er beter van worden.

De laatste jaren zie ik wel steeds meer graswoestijn en verruigde slootkanten en een verruigde beek onderlangs Ellecom.Tegelijk zie ik steeds minder bloemen en bloeiende grassen, minder insecten en minder volges. Niet direct bedreigde soorten, maar wel een stuk aantrekkelijker dan wat er nut te zien is. Dit heeft alles te maken met het graslandbeheer van de laatste jaren. 

Helaas levert de gangbare landbouw al enkele decennia een belangrijke bijdrage aan de achteruitgang van natuur en landschap. Dat gebeurt overal en op grote schaal. Er zijn veel mensen die zich daarover ernstig zorgen maken en het is daarom niet zo vreemd dat ook mensen van buiten Ellecom zich aansluiten bij het verzet tegen de megastal. Het is niet tegen een individuele boer gericht, maar tegen de ontwikkeling in het algemeen.

Bescherming van landschap, natuur en biodiversiteit is in het belang van iedereen. Onze landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden maken prachtige beleidsplannen en politieke partijen schrijven er mooie woorden over in hun verkiezingsprogramma. Dat kan kennelijk echter niet voorkomen dat een steeds kleinere groep mensen voor een steeds groter aantal mense bepaalt hoe het landelijk gebied eruit komt te zien. Als je deze partijen hun gang laat gaan, trekken natuur en landschap vrijwl altijd aan het korste eind. En weg is weg!

Als je niet weet wat je mist, dan went het snel. Wie zich wel druk maakt over de teloorgang van natuur en landschap, kan niet anders dan tegen alle megastallen zijn. Ook die in Ellecom. Dat is niet gericht tegen de boer, maar tegen de aard van de bedrijfsvoering. Een echte natuurinclusieve bedrijfsvoering met minder koeien per hectare roept veel minder weerstand op. Per liter melk een paar centen extra voor de boer maakt hier veel mogelijk. Daar zou je eens over na kunnen denken als je bij de supermarkt melk uit de koeling pakt.

2017-11-14 00:30:46

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
   
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Op de kaart
 
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
VR
21-09
ZA
22-09
ZO
23-09
MA
24-09
DI
25-09
WO
26-09
DO
27-09
Op 21-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 22-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 23-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 24-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's
 
 
/
   
venster sluiten