Logo Regiobode online
Beleid op voor uitbreiding bedrijven buitengebied
 
Geplaatst op: 12-02-2018

BRONCKHORST - Gemeenten krijgen sinds 2017 van de provincie meer beleidsvrijheid voor niet-agrarische bedrijven in het buitengebied. Als een uitbreidingsplan van een bedrijf voldoet aan de eisen van de provincie, dan kan de gemeente de voorwaarden zelf lokaal invullen. De gemeente Bronckhorst heeft hiervoor nieuw beleid opgesteld.

 

Onder de huidige provinciale wetgeving geldt bijvoorbeeld dat, ongeacht de ligging in het buitengebied, uitbreiding die leidt tot bedrijfsbebouwing groter dan 1.000 vierkante meter, alleen onder voorwaarden is toegestaan als verplaatsing naar een bedrijventerrein niet mogelijk is. Eén van de voorwaarden voor medewerking is een goede landschappelijke inrichting.

Met het nieuwe beleid kan de gemeente verzoeken om bedrijfsuitbreiding uniform beoordelen op haalbaarheid. Wethouder Spekschoor van ruimtelijke ordening: "Bedrijfsuitbreiding kan soms leiden tot aantasting van de ruimtelijke kwaliteit. We stemmen er daarom alleen mee in als de initiatiefnemer dit verlies in kwaliteit op een andere manier compenseert, bijvoorbeeld door sloop van een agrarische gebouw op een andere locatie. Dit nieuwe beleid geeft handvatten voor die compensatie."

Uit gesprekken met eigenaars van niet-agrarische bedrijven blijkt dat er behoefte is aan meer bedrijfsbebouwing en buitenopslag. Loonwerkers willen daarnaast graag hun dienstenpakket verbreden. Zij richten zich tegenwoordig, naast de agrarische sector, ook op bosbouw, slootonderhoud, machinebouw, bestrating en sloopwerk. Daardoor, maar ook door grotere machines en voertuigen, hebben zij behoefte aan meer ruimte voor stalling van voertuigen en buitenopslag. Het beleid geldt niet voor alle niet-agrarische bedrijven in het buitengebied, het is bedoeld voor zogenaamde 'gebiedsgebonden' of 'gebiedspassende' bedrijven met de bestemming Bedrijf.

 
Uw naam:
Uw e-mail:
Ontvanger naam:
Ontvanger e-mail:
Uw bericht:
 
 
Reageren
Reageren
Printen
Printen
Doorsturen
Doorsturen
 
Verwante artikelen
 
Er zijn geen verwante artikelen.
Advertentie:
JDIautobedrijf Ronaldsmeijer
 
Reacties
 
Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

 
Laat uw reactie achter
 
Uw bericht (u kan maximaal 1 bericht per artikel per 30 minuten plaatsen): Uw naam:
 
Uw e-mailadres:
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Breng mij op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
   
 
Advertentie
 
asselt
 
 
Zoeken
 

 
Weekagenda
 
ZO
23-09
MA
24-09
DI
25-09
WO
26-09
DO
27-09
VR
28-09
ZA
29-09
Op 23-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 24-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 25-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 26-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 27-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 28-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.
Op 29-09-2018 zijn er geen activiteiten gepland.

Bekijk volledige agenda »

 
Tips?
 
Heeft u een tip voor de regiobode, stuur hem dan in via dit formulier
 
regio's